Preşedintele PC, Daniel Constantin, a criticat, luni, proiectul legii învăţământului promovat de Ministerul Educaţiei, arătând că metoda folosită la elaborarea acestuia este de "copy- paste", că textul nu se referă la descentralizare şi că sistemul educaţional este subfinanţat.
"Resping în totalitate propunerea formulată de Guvern pentru că majoritatea lucrărilor proprii contravin procesului educaţional normal", a afirmat liderul conservatorilor.
Constantin a vorbit, la dezbaterea organizată pe această temă la Palatul Parlamentului, în calitate de singurul reprezentant al opoziţiei prezent şi a afirmat că organizarea dezbaterii este defectuoasă.
El a spus că proiectul cuprinde foarte multe lucruri care contravin procesului educaţional, că "şochează" modalitatea în care Ministerul intenţionează să atragă elevii la şcoală prin impunerea de amenzi pentru absenţe. "Dacă facem un calcul elementar, la 4 milioane elevi, înmulţit cu amenda de 5.000 RON propusă de legea educaţiei, rezultă 20 miliarde de lei, adica 5 miliarde de euro. Avem aici o lege a educaţiei sau o lege prin care Guvernul vrea să rezolve criza din România, furând bani de la părinţi?", a mai spus Constantin.
Liderul PC a arătat că se pare că medota folosită de Minister la elaborarea acestei legi este "copy-paste", deoarece sunt articole care nu se corelează.
Legea educaţiei prevede ca, în cadrul unităţilor de nivel gimnazial sau liceal, cu predare în limbile minorităţilor naţionale, singulare în municipiu sau oraş, se acordă personalitatea juridică, indiferent de efectiv. "Acest lucru înseamnă că vom înfiinţa o unitate juridică aparte chiar dacă avem trei elevi de altă naţionalitate?", a adăugat Daniel Constantin.
El a mai spus că, mai mult, în legea educaţiei este prevăzut că în învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, în comunicarea internă şi în comunicarea cu părinţii elevilor şi preşcolarilor, se poate folosi limba de predare, iar, în felul acesta, vicepremierul Marko Bela va putea trimite câte scrisori în limba maghiară va dori către unităţile de învăţământ cu limba de predare maghiară şi către unităţile oricât de mici de învăţământ ale minorităţilor cu personalitate juridică, mai ales că acestea vor exista peste tot potrivit noii legi.
Potrivit liderului PC, proiectul de lege e mai preocupat de introducerea principiului de "vasalitate şi de obedienţă" în raporturile ierarhice.