Premierul Emil Boc se va întâlni, în perioada următoare, cu reprezentanţii organizaţiilor de pensionari, în vederea identificării unor măsuri care să răspundă revendicărilor acestora, asigură Guvernul într-un comunicat transmis la finalul întâlnirii de vineri dintre ministrul Muncii şi pensionari.
"Reprezentanţii Guvernului au preluat solicitările pensionarilor şi i-au asigurat pe aceştia de întreaga deschidere a Executivului pentru dialog social. Ministrul Muncii a dat asigurări că revendicările pensionarilor vor fi discutate la nivelul Guvernului şi că vor fi analizate în vederea găsirii celor mai bune soluţii pentru aceştia", arată Guvernul.
Protestul pensionarilor din faţa sediului Guvernului s-a încheiat, vineri, fără ca aceştia să obţină ceva concret din partea Guvernului, ci doar o posibilă întâlnire, săptămânile următoare, cu premierul Emil Boc.
Peste 200 de pensionari au participat la pichetul de la sediul Guvernului. În timpul protestului, o delegaţie a protestatarilor a discutat, în Palatul Victoria, cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România (FNSPR), Viorel Copil, a declarat, la finalul întâlnirii, că ministrul Muncii le-a ascultat revendicările încă o dată, având mandat de la premier să negocieze cu ei, dar nu le-a rezolvat nicio problemă.
Viorel Copil a precizat că ministrul Mihai Şeitan le-a promis că săptămânile viitoare, în funcţie de programul premierului Emil Boc, va avea loc o întâlnire a acestuia cu reprezentanţii pensionarilor.
"Am văzut un interes din partea Guvernului, dar nu putem accepta ca punctul de pensie să rămână 39% din salariul mediu brut", a mai spus Viorel Copil.
În afara de majorarea punctului de pensie, pensionarii solicită ca pensiile mai mici decât salariul mediu brut pe economie să nu fie impozitate. Ministrul Muncii le-ar fi spus însă că acest lucru nu se va întâmpla prea curând, Guvernul impozitând pensiile mai mari de 1.000 de lei.
Pensionarii solicită majorarea punctului de pensie, renunţarea la coplata în sănătate şi creşterea numărului tichetelor de tratament, fiind nemulţumiţi de proiectul Legii pensiilor promovat de Guvern.
Federaţiile naţionale de pensionari au depus, în 10 martie, un amendament la proiectul Legii pensiilor, cerând ca punctul de pensie să reprezintă 45% din salariul mediu brut pe economie şi au ameninţat că dacă actul normativ va fi adoptat în forma promovată de Guverm, vor ieşi în stradă până la 500.000 de pensionari.
Premierul Emil Boc declara, în urmă cu o săptămână, după discuţiile cu sindicaliştii, că pensiile nu vor scădea, iar valoarea punctului de pensie va fi calculată astfel încât să fie menţinută la cel puţin 40% din salariul mediu brut pe economie şi poate creşte până la 45%, în funcţie de resurse.
Prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2010 s-a stabilit îngheţarea valorii punctului de pensie la nivelul anului 2009, respectiv la 732,8 lei. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 lei, ceea ce înseamnă o valoare a punctului de pensie de 39,9 la sută.