Sindicaliştii din educaţie au anunţat joi, după discuţiile de la Guvern, că acţiunile de protest vor continua până la declanşarea grevei generale, întrucât reprezentanţii Executivului continuă să trateze învăţământul "cu aceeaşi aroganţă şi dispreţ", în loc să găsească soluţii.
Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, a afirmat că discuţiile de joi, de la Guvern, cu miniştrii Muncii şi Educaţiei nu au făcut decât să continue "dialogul surzilor", în care fiecare parte şi-a susţinut punctul de vedere.
"Nu avem niciun element de noutate. Săptămâna viitoare vom finaliza referendumul, notele tot nu se vor trece în catalog. Este posibil ca această măsură să fie menţinută tot semestrul al doilea. Greva generală bate la uşă", a declarat Liviu Pop.
El a aprecizat că acţiunile de protest ale cadrelor didactice nu vizează doar salariile, ci şi menţinerea calităţii sistemului de învăţământ, iar dacă Guvernul va refuza să ia măsuri în acest sens, acţiunile de protest vor continua pe parcursul întregului an.
Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat, după discuţiile cu miniştrii Mihai Şeitan şi Daniel Funeriu, că nu s-a rezolvat nimic, sindicaliştii fiind trataţi "cu aceeaşi aroganţă şi dispreţ pentru învăţământ" şi primind doar promisiunea unor întâlniri viitoare cu ministrul Muncii.
"Solicităm colegilor noştri să fie alături de noi în această perioadă dificilă, pentru că dispreţul şi aroganţa guvernanţilor este nemaiîntâlnită din anii '90 încoace", a declarat Isvoranu.
Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat că reprezentanţii Guvernului au venit nepregătiţi la întâlnirea cu sindicatele, pentru că nu au putut avansa nicio soluţie pentru problemele ridicate.
"Ei au venit cu promisiuni, noi venim cu garanţii că acţiunile de protest vor continua şi vor căpăta o amploare greu de imaginat", a spus Nistor.
Peste 1.500 de sindicalişti din educaţie au protestat, joi, începând cu ora 11.00, în faţa Guvernului, unde au adus o mascotă care-l reprezenta pe ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, îmbrăcat în samurai, pe care scria "Legea educaţiei naţionale", "Vrem titularizare în sistem" şi "Respectaţi contractele colective de muncă".
La scurt timp de la începerea protestului, liderii sindicali au fost invitaţi la o discuţie în Palatul Victoria cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, şi cu secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina.
După o oră de protest în Piaţa Victoria, cei peste 1.500 de sindicalişti din învăţământ au plecat în marş spre Ministerul Educaţiei, unde au protestat până în jurul orei 14.00.
Sindicaliştii din învăţământ sunt nemulţumiţi de scăderea salariilor prin aplicarea Legii unice, de comasarea unor şcoli, de disponibilizările din sistem care ar urma să aibă loc din septembrie, dar şi pentru că nu au fost consultaţi la Legea educaţiei.
Reprezentanţii celor patru federaţii din învăţământ, au decis în urmă cu o săptămână, un calendar comun de proteste, care au început luni şi ar putea ajunge până la blocarea anului şcolar.
Potrivit calendarului protestelor, în afara mitingului şi marşului, profesorii vor suspenda, joi, cursurile în toate şcolile, pentru a fi organizate dezbateri pe proiectul legii educaţiei, sindicaliştii reclamând că acesta nu a fost trimis cadrelor didactice înainte de a fi pus în dezbatere publică, pentru a fi analizat.
În 14 aprilie, birourile executive ale federaţiilor din învăţământ vor analiza concluziile în urma dezbaterii proiectului legii educaţiei şi vor întocmi un document pe care îl vor trimite Parlamentului.
Sindicatele cadrelor didactice au anunţat că vor face grevă generală de o zi în 22 aprilie şi susţineau că, de luni, nu se mai trec în catalog notele şi calificativele elevilor.
Sindicaliştii au ameninţat că dacă în urma acestor acţiuni de protest nu vor fi găsite soluţii pertinente pentru problemele pe care le ridică angajaţii din educaţie, la începutul lunii iunie ar putea fi declanşată greva generală pe termen nelimitat, care va duce la neîncheierea situaţiei şcolare, deci la blocarea anul şcolar.