Ordonanţa de urgenţă propusă de Guvern sindicatelor pentru reglementarea sistemului de salarizare unitară în sectorul public stabileşte distinct că bugetarii pot încasa doar salarii şi sporuri prevăzute de legi ale Guvernului, iar drepturile câştigate în instanţă pot fi doar eşalonate la plată.
Proiectul de ordonanţă, obţinut de MEDIAFAX, conţine o serie de definiţii prin care se încearcă clarificarea modului de aplicare a Legii de salarizare unitară.
Astfel, actul normativ stabileşte că principiul "supremaţiei legii" aflat la baza sistemului de salarizare unitară trebuie înţeles prin faptul că drepturile salariale cuvenite personalului din sectorul bugetar plătit din fonduri publice pot fi stabilite numai prin lege sau prin acte normative cu forţă juridică similară legii, respectiv ordonanţe ale Guvernului simple sau de urgenţă.
Ordonanţa mai stabileşte că prin sintagma "noul salariu de bază" se înţelege salariul de bază şi majorările acestuia corespunzător funcţiei deţinute la data de 31 decembrie 2009, la care se adaugă sporurile care se introduc în salariul de bază/solda/indemnizaţia şi care se regăsesc în Legea salarizării unitare, reglementate expres pentru fiecare categorie de personal, prin ordonanţe sau hotărâri de guvern.
"În accepţiunea Legii privind salarizarea unitară, sporurile prevăzute în anexe, rămase în afara salariului de bază, soldei sau indemnizaţiei lunare de încadrare, se vor acorda în aceleaşi cuantumuri de la data de 31 decembrie 2009, numai personalului care a beneficiat de acestea, în măsura în care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii, iar acestea erau reglementate expres pentru fiecare categorie de personal bugetar prin acte normative cu forţă juridică similară legii, respectiv ordonanţe ale Guvernului simple sau de urgenţă ori prin hotărâri ale Guvernului, precum şi personalului angajat care îşi schimbă locul de muncă în cursul anului, iar pentru noul loc de muncă este reglementată acordarea unor astfel de sporuri", se arată în ordonanţa propusă de Guvern.
Actul normativ mai stabileşte că prin "salariul de bază, solda/salariul funcţiei de bază sau indemnizaţia lunară de încadrare corespounzătoare funcţiilor avute la data de 31 decembrie 2009" şi prin "cuantumul sporurilor şi indemnizaţiilor care se introduc în acesta/aceasta" se înţelege salariul de bază de încadrare cu majorările acestora, respectiv sporurile prevăzute expres prin lege, prin acte normative cu forţă juridică similară legii, respectiv sau ordonanţe ale Guvernului simple sau de urgenţă ori prin hotărâre a Guvernului, pentru luna decembrie 2009 pentru fiecare categorie de personal bugetar.
În acelaşi timp, Guvernul indică explicit că sumele recunoscute prin hotărâri judecătoreşti, având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială, sunt plătite conform OU 71/2009, prin care drepturile au fost eşalonate la plată pe o perioadă de trei ani.
"Stabilirea drepturilor salariale pentru aceste categorii de personal se realizează în mod exclusiv în condiţiile Legii salarizării unitare şi ale OU 1/2010 privind reîncadrarea în funcţii a unor categorii de personal. La încadrarea în funcţii se vor lua în calcul exclusiv drepturile salariale stabilite prin lege, prin acte normative cu forţă juridică similară legii ori prin hotărâri ale Guvernului pentru fiecare categorie de personal bugetar", se mai arată în ordonanţa redactată de Guvern.
Ordonanţa este argumentată prin necesitatea asigurării unui mod unitar de stabilire a drepturilor salariale începând cu luna ianuarie 2010, eliminarea "riscului interpretării defectuoase" a prevederilor legale şi clarificarea fără echivoc a modalităţii de aplicare a Legii salarizării unitare.
"neadoptarea unei astfel de norme ar menţine aplicarea neunitară a dispoziţiilor cu consecinţa stabilirii în mod eronat şi neunitar a drepturilor salariale ale personalului din sistemul bugetar pentru anul 2010", se arată în documentul guvernamental.
Executivul aminteşte totodată că modul de aplicare a Legii salarizării este monitorizat şi verificat de către misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internaţional.
Premierul Emil Boc a anunţat, sâmbătă, după discuţiile cu liderii confederaţiilor sindicale, că Guvernul va propune sindicatelor un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care sistemul de salarizare în sectorul bugetar să fie aplicat unitar pentru toate categoriile de personal, în interiorul unei mase salariale a cărei valoare să fie menţinută la nivelul celei din 2009.
Şeful Guvernului arăta că discrepanţele salariale sunt determinate atât de sentinţele judecătoreşti care acordă angajaţilor din învăţământ majorarea salarială de 50%, deşi Guvernul a acceptat pentru profesori, în 2008, o creştere de 17% şi a abrogat deja prin acte normative diferenţa de 33%, cât şi de includerea în contractele colective de muncă a unor sporuri nerecunoscute de legislaţia în vigoare.
Preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat, luni, la Sibiu, că aşteaptă ordonanţa care să restituie bugetarilor o parte din veniturile salariale pe care le-au pierdut, afirmând că "bătălia este pentru bani" şi vrea să vadă "cum gândeşte Guvernul" pentru a rezolva "discrepanţele.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina a anunţat, luni, că Guvernul va majora fondul de salarii aferent primului trimestru pentru cadrele didactice care nu au primit salarii majorate cu 17%, sumele fiind asigurate din bugetul programat iniţial pentru trimestrele II, III şi IV.