Ministrul Daniel Funeriu a promis profesorilor din şcoli şi licee vocaţionale că va mări coeficienţii prevăzuţi în hotărârea privind finanţarea acestor unităţi de învăţământ, dar sindicaliştii spun că nu vor renunţa la proteste până când aceste promisiuni nu vor fi cuprinse într-un act normativ.
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cătălin Baba, a declarat la finalul discuţiei cu sindicaliştii de marţi, că părţile au căzut de acord asupra modificării coeficienţilor de finanţare pentru învăţământul vocaţional, pentru a găsi cea mai bună soluţie.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Sector 1, Sorin Dragne, a spus însă că există două informaţii contradictorii, una fiind promisiune ministrului privind modificarea finanţării pentru şcolile vocaţionale şi alta fiind prevederile din HG 1618/2009, potrivit cărora, dacă se respectă coeficienţii prezenţi în actul normativ, nu se va putea asigura finanţarea integral.
"Aşteptăm modificarea acestei hotărâri de Guvern. Profesorii din şcolile vocaţionale nu vor avea linişte decât atunci când această HG va fi modificată", a spus Dragne.
La rândul său, secretarul general al FSLI, Liviu Pop, a precizat că modificarea coeficienţilor trebuie făcută până cel târziu la 31 august.
Pichetul cadrelor didactice de marţi de la Ministerul Educaţiei s-a încheiat cu jumătate de oră înainte de ora la care era programat să se finalizeze. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a ieşit în mijlocul protestatarilor şi i-a asigurat că nu sunt şi nu vor fi probleme cu finanţarea la şcolile vocaţionale.
"Nu există motive de îngrijorare la vocaţional, aşa cum nu există nici în altă parte. Locurile unde apar probleme punctuale le rezolvăm, aşa cum este cazul judeţului Buzău. Am spus tuturor că la şcolile vocaţionale nu sunt probleme, pentru că avem fonduri de rezervă ca să echilibrăm dacă există probleme cu bugetele", a precizat ministrul.
În urmă cu o zi, Funeriu a spus că liceele vocaţionale, cele confesionale, dar şi învăţământul în comunităţi izolate vor primi o finanţare în plus, pe lângă costul standard per elev.
"Pentru liceele vocaţionale, cele confesionale şi învăţământul în comunităţile izolate, avem pregătită o finanţare de rezervă pentru a corecta prevederea privind costul standard per elev. Avem, de asemenea, echipe care discută cu experţii Băncii Mondiale, pentru stabilirea unor coeficienţi care să corecteze costul standard", a arătat ministrul Educaţiei.