Curtea Constituţională (CC) a amânat, marţi, pentru luna aprilie luarea unei decizii asupra neconstituţionalităţii Legii funcţionarilor publici, adoptată în Camera Deputaţilor la începutul lunii martie, însă reclamată ulterior la Curte de mai mulţi parlamentari.
Mai mulţi parlamentari PSD şi PNL au depus, în 3 martie, la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate privind modificările aduse de Camera Deputaţilor Legii 188/1999 a Statutului funcţionarilor publici, prin care a fost introdusă o derogare de şase luni în care pot fi numite ca directori ai serviciilor deconcentrate şi persoane care nu sunt funcţionari publici.
Proiectul Legii privind statutul funcţionarilor pubici a fost adoptat în Camera Deputaţilor în 2 martie. Votul asupra proiectului de lege a fost exprimat de deputaţi prin ridicare de mână, şi nu electronic, la cererea liderului grupului PDL, Mircea Toader.
Deputaţii PSD şi PNL nu au participat la şedinţă în semn de protest faţă de faptul că acest proiect ar fi fost introdus neregulamentar pe ordinea de zi a plenului, iar raportul Comisiei de administraţie a fost întocmit "neregulamentar".
PNL şi PSD anunţau atunci că vor ataca la Curtea Constituţională acest proiect, pentru încălcarea prevederilor parlamentare şi regulamentare. PC a anunţat, la rândul său, că se alătură demersului PNL şi PSD.
După adoptarea proiectului de lege, premierul Emil Boc acuza PSD de ipocrizie, criticând decizia acestui partid de a ataca la Curtea Constituţională actul normativ.
Legea a fost adoptată de plenul Senatului, pe 22 februarie, cu 69 de voturi "pentru", 44 de voturi "împotrivă" şi o abţinere.
Guvernul a modificat Legea privind statutului funcţionarilor publici după ce Curtea Constituţională a respins OUG privind serviciile deconcentrate, care prevedea că înalţii funcţionari publici pot fi schimbaţi în continuare pe principiul mobilităţii, iar persoanele care refuză noul post sunt demise.
Curtea Constituţională a decis, în 3 decembrie 2009, că prevederi din OUG 105/2009 cu privire la serviciile deconcentratele contravin Constituţiei, în condiţiile în care actul normativ a preluat integral conţinutul din vechea OUG 37/2009, declarată de asemenea neconstituţională, în 7 octombrie 2009.