Federatia Sindicatelor Libere din Învăţământ organizează, marţi, pichete la sediile Ministerului Educaţiei şi prefecturilor Bucureşti, Constanţa şi Ialomiţa, sindicaliştii fiind nemulţumiţă de faptul că nu a fost reevaluat costul standard per elev pentru învăţământul vocaţional, aşa cum au cerut.
Protestele vor avea loc între orele 11.00 şi 13.30 la Ministerul Educaţiei şi de la 11.00 la 13.00 la prefecturile Bucureşti, Constanţa şi Ialomiţa, precizează reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) într-un comunicat de presă.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a solicitat Ministerului Educaţiei modificarea de urgenţă a coeficienţilor de diferenţiere şi a celor adiţionali din formula de calcul privind costul standard per elev pentru învăţământul vocaţional, precum şi a probelor la bacalaureat din acest domeniu.
Departamentul învăţământ vocaţional, confesional, minorităţi şi particular din cadrul Biroului Operativ al FSLI a organizat, la finalul lunii februarie, o dezbatere privind impactul introducerii costului standard per elev în învățământul vocaţional.
Potrivit FSLI, în urma analizei făcute a reieşit faptul că fondurile destinate cheltuielilor de personal pentru anul 2010 sunt insuficiente, cauza fiind formula de calcul care a stat la baza stabilirii acestor costuri.
"Având în vedere această situaţie, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită Ministerului Educaţiei modificarea de urgenţă a coeficienţilor de diferenţiere şi a coeficienţilor adiţionali din formula de calcul privind costul standard per elev pentru învăţământul vocaţional", susţineau reprezentanţii FSLI.
Cadrele didactice propuneau şi modificarea probelor examenului de bacalaureat pentru elevii din învăţământul vocaţional, ţinând cont de specializare şi filieră.
Federaţiile din educaţie au decis, joi, un calendar comun de proteste, anunţând că din 22 martie cadrele didactice nu vor mai trece în catalog notele şi calificativele elevilor.
Sindicaliştii din învăţământ sunt nemulţumiţi de scăderea salariilor prin aplicarea Legii unice, de comasarea unor şcoli, de disponibilizările din sistem care ar urma să aibă loc din septembrie, dar şi pentru că nu au fost consultaţi la Legea educaţiei.
În 25 martie, sindicaliştii din învăţământ vor organiza un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş de protest care se va încheia la Ministerul Educaţiei, concomitent cu un pichet la Ministerul Muncii.
Tot în 25 martie vor fi suspendate cursurile în toate şcolile, pentru a fi organizate dezbateri pe proiectul Legii educaţiei, sindicaliştii reclamând că acesta nu a fost trimis cadrelor didactice pentru a fi analizat. În 14 aprilie, Birourile executive ale federaţiilor din învăţământ vor analiza concluziile strânse în urma dezbaterii pe proiectul Legii educaţiei şi vor face un material pe care îl vor trimite în Parlament.
Federaţiile din învăţământ au mai decis ca 22 aprilie să fie zi de protest naţional, cu încetarea activităţii de instruire şi predare în unităţile de învăţământ.
Sindicaliştii ameninţă că dacă în urma acestor acţiuni de protest nu vor fi găsite soluţii pertinente pentru problemele pe care le ridică angajaţii din educaţie, la începutul lunii iunie ar putea fi declanşată greva generală pe termen nelimitat, care va duce la neîncheierea situaţiei şcolare, deci la blocarea anul şcolar. Liderii sindicali spun că acţiunile de protest nu vizează doar salariaţii din sistem, ci şi ceea ce se întâmplă cu elevii.
Totodată, sindicaliştii din educaţie au mai decis organizarea unor delegaţii din partea celor patru federaţii care să înainteze memorii Parlamentului European şi care să se întâlnească cu comisarii europeni pe Educaţie şi Justiţie pentru a le prezenta situaţia învăţământului românesc şi modul în care sunt încălcate drepturile angajaţilor din domeniu.