Cadrele didactice nu mai trec în catalog notele şi calificativele elevilor, începând de luni, nemulţumite că salariile au scăzut prin aplicarea Legii unice, dar şi că nu au fost consultate la Legea educaţiei, aceasta fiind prima acţiune din calendarul protestelor anunţate de federaţiile din educaţie
Cele trei federaţii din învăţământul preuniversitar - FSLI, FEN şi "Spiru Haret" - au decis, joi, un calendar comun de proteste, care încep luni şi ar putea ajunge până la grevă generală în iunie, înaintea încheierii anului şcolar.
Astfel, începând de luni, cadrele didactice nu mai trec în catalog notele şi calificativele elevilor. În 25 martie, sindicaliştii din învăţământ vor organiza un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş de protest care se va încheia la Ministerul Educaţiei, concomitent cu un pichet la Ministerul Muncii.
Tot în 25 martie vor fi suspendate cursurile în toate şcolile, pentru a fi organizate dezbateri pe proiectul Legii educaţiei, sindicaliştii reclamând că acesta nu a fost trimis cadrelor didactice pentru a fi analizat.
În 14 aprilie, Birourile executive ale federaţiilor din învăţământ vor analiza concluziile strânse în urma dezbaterii pe proiectul Legii educaţiei şi vor face un material pe care îl vor trimite în Parlament.
Federaţiile din învăţământ au mai decis ca 22 aprilie să fie zi de protest naţional, cu încetarea activităţii de instruire şi predare în unităţile de învăţământ.
Sindicaliştii ameninţă că dacă în urma acestor acţiuni de protest nu vor fi găsite soluţii pertinente pentru problemele pe care le ridică angajaţii din educaţie, la începutul lunii iunie ar putea fi declanşată greva generală pe termen nelimitat, care va duce la neîncheierea situaţiei şcolare, deci la blocarea anul şcolar. Liderii sindicali spun că acţiunile de protest nu vizează doar salariaţii din sistem, ci şi ceea ce se întâmplă cu elevii.
Totodată, sindicaliştii din educaţie au mai decis organizarea unor delegaţii din partea celor patru federaţii care să înainteze memorii Parlamentului European şi care să se întâlnească cu comisarii europeni pe Educaţie şi Justiţie pentru a le prezenta situaţia învăţământului românesc şi modul în care sunt încălcate drepturile angajaţilor din domeniu.
Sindicaliştii din educaţie vor continua şi acţiunile de protest de la nivel local.
Cursurile în şcolile din judeţul Buzău unde cadrele didactice sunt membre ale Sindicatului Învăţământului Preuniversitar rămân suspendate şi săptămâna viitoare, dascălii continuând greva declanşată în 16 martie, pentru că nu şi-au primit salariile integral pe luna februarie, unii dintre ei fiind remuneraţi cu doar 30 la sută din banii pe care ar fi trebuit să-i încaseze.
Luni, aproximativ 1.500 de cadre didactice din judeţul Buzău sunt aşteptate, în Piaţa Dacia din municipiul Buzău, la un miting de protest de două ore, liderii sindicali afirmând că vor renunţa la proteste doar când va exista dovada că sunt bani pentru plata integrală a salariilor dascălilor. Guvernul a anunţat că profesorii îşi vor primi integral salariile în zilele următoare.
Pentru marţi este programat un alt miting la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean, iar miercuri un miting şi un marş de protest pe bulevardul dintre Primăria Buzău şi Prefectura judeţului.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a anunţat, în perioada 22-26 martie, mitinguri şi pichete în Constanţa, Cluj, Dolj, Neamţ, Vrancea, Ialomiţa, Gorj şi Sălaj.
Şi confederaţiile sindicale au decis să continue acţiunile de protest anunţate, până când Guvernul va majora salariul minim de la 600 la 705 lei şi va modifica Legea salarizării unitare şi Legea pensiilor, cele trei mari probleme reclamate de sindicalişti.
Sindicaliştii de la "Cartel Alfa" au început, în 10 martie, pichetările în teritoriu, nemulţumiţi de proiectul Legii pensiilor şi de Legea salarizării unitare, urmând ca în ziua votului Legii pensiilor din Camera Deputaţilor să organizeze un miting în Capitală, la care vor participa aproximativ 10.000 de oameni. Confederaţia sindicală a mai anunţat că la începutul lunii mai va avea loc o grevă de avertisment la nivel naţional, urmată de o grevă generală în a doua jumătate a lunii mai.
Şi CNSLR-Frăţia a anunţat, vineri, acţiuni de protest, peste 10.000 de sindicalişti urmând să participe, în 1 mai, la un miting şi un marş între Parlament şi Guvern. Planul de acţiuni decis de federaţiile membre mai cuprinde pichetări ale sediilor prefecturilor din ţară şi al Guvernului, între 1 şi 9 mai (Ziua Europei).
Marţi, Guvernul trebuie să prezinte confederaţiilor sindicale un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care sistemul de salarizare în sectorul bugetar să fie aplicat unitar pentru toate categoriile de personal.
Unii sindicalişti din învăţământ spun însă că proiectul de act normativ nu va rezolva oricum problema salariaţilor din educaţie. Aceştia reclamă că Legea salarizării unitare se aplică fără a se ţine cont de hotărârile judecătoreşti privind drepturile salariale şi de contractele colective de muncă, fapt care duce la reducerea veniturilor, în învăţământ fiind cazuri în care diminuările au fost şi de 700 de lei.