Trei sferturi dintre români refuză să dea şpagă pentru a obţine un loc de muncă şi peste 17 la sută ar fi dispuşi să dea bani pentru obţinerea unui job pe care îl consideră "bun", rezultă dintr-un sondaj de opinie "Şpaga - pro sau contra", realizat de Jobsinro.ro în perioada 12 - 17 martie.
Întrebările sondajului au fost vizat corectitudinea procesului de angajare din România din perspectiva angajatului, în urma răspunsurilor centralizate rezultând că cinci la sută dintre participanţi au obţinut ultimul loc de muncă dând şpagă, iar alţi doi la sută au afirmat că au obţinut în acest mod cel puţin un loc de muncă.
De asemenea, 17,3 la sută dintre persoanele care au completat chestionarul au afirmat că sunt dispuse să dea şpagă "pentru obţinerea unui job bun" şi doar 0,4 la sută au fost în situaţia în care au încercat să dea şpagă şi au fost refuzaţi.
Majoritatea persoanelor chestionate (75,3 la sută) au afirmat că refuză să dea bani pentru a fi angajate.
"Este important de observat că procentul celor care ar da şpagă este de peste două ori mai mare decât procentul celor care au utilizat şpaga cu succes, sau, altfel spus, angajatorii sunt mai puţin receptivi la argumentul şpagă", precizează iniţiatorii sondajului.
Sondajul de opinie s-a desfăşurat la nivel naţional, în total 1.627 de vizitatori ai site-ului Jobsinro.ro, dintr-un total de 37 000 de vizitatori unici, completând chestionarul.