Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 mar 2010 - Anul XV, nr. 64 (4355)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii critică trecerea clasei a IX-a la gimnaziu aşa cum prevede proiectul Legii educaţiei

Joi, 18 Martie 2010 (17:33:55)

Sindicaliştii din învăţământ critică propunerile din proiectul Legii educaţiei referitoare la trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, pentru care spun că nu există infrastructură şi resurse umane, numirea directorilor de şcoli de către primari sau finanţarea per capita.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a spus, joi, că nu se ştie exact cum se va termina clasa a IX-a, examenele de finalizare fiind neclare în actualul proiect.

La rândul lui, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret" a arătat că această măsură nu este bună pentru că diplomele din prezent nu vor mai fi recunoscute, astfel că şansele reale ale tinerilor, pe piaţa muncii, vor fi diminuate.

De asemenea, sindicaliştii au spus că nu sunt de acord cu numirea directorilor de şcoli de către primari, pentru că aceştia nu analizează obiectiv activitatea unui director.

O altă măsură criticată de profesori este aceea legată de finanţarea per capita, pe motiv că sunt situaţii unde aceasta nu se poate aplica, cum sunt, de exemplu, liceele cu internate şi cantine, sindicaliştii spunând că vor solicita Ministerului Educaţiei să refacă formula de calcul.

Sindicaliştii mai sunt nemulţumiţi de forma în care este prezentată în proiectul Legii Educaţieiv titularizarea în învăţământ.

Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat că sindicatele reprezentative din învăţământ au decis, joi, ca din 22 martie cadrele didactice să nu mai treacă în catalog notele şi calificativele elevilor şi să boicoteze examenele naţionale.

Totodată, în 25 martie sindicaliştii din învăţământ vor organiza un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş de protest care se va încheia la Ministerul Educaţiei, concomitent cu un pichet la Ministerul Muncii.

Tot în 25 martie vor fi suspendate cursurile în toate şcolile, pentru a fi organizate dezbateri pe proiectul Legii educaţiei, sindicaliştii reclamând că acesta nu a fost trimis cadrelor didactice pentru a fi analizat. În 14 aprilie, Birourile executive ale federaţiilor din învăţământ vor analiza concluziile strânse în urma dezbaterii pe proiectul Legii educaţiei şi vor face un material pe care îl vor trimite în Parlament.

Federaţiile din învăţământ au mai decis ca 22 aprilie să fie zi de protest naţional, cu încetarea activităţii de instruire şi predare în unităţile de învăţământ, a mai spus Nistor.

Sindicaliştii ameninţă că dacă în urma acestor acţiuni de protest nu vor fi găsite soluţii pertinente pentru problemele pe care le ridică angajaţii din educaţie, la începutul lunii iunie ar putea fi declanşată greva generală pe termen nelimitat, care va duce la neîncheierea situaţiei şcolare, deci la blocarea anul şcolar.

Totodată, sindicaliştii din educaţie au mai decis organizarea unor delegaţii din partea celor patru federaţii care să înainteze memorii Parlamentului European şi care să se întâlnească cu comisarii europeni pe Educaţie şi Justiţie pentru a le prezenta situaţia învăţământului românesc şi modul în care sunt încălcate drepturile angajaţilor din domeniu.

Marius Nistor a precizat că acţiunile pe care le organizează federaţiile reprezentative din învăţământ nu vizează doar salariaţii din sistem, ci şi ceea ce se întâmplă cu elevii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii critică trecerea clasei a IX-a la gimnaziu aşa cum prevede proiectul Legii educaţiei.
 Vizualizări articol: 670 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii critică trecerea clasei a IX-a la gimnaziu aşa cum prevede proiectul Legii educaţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei