Noul sistem de compensare, care va intra în vigoare în semestrul al doilea, nu va genera creşterea preţului la medicamente, ci, din contră, vor fi anumite produse pentru care pacienţii vor plăti mai puţin decât în prezent pentru un tratament la fel de eficient, a spus preşedintele CNAS, Lucian Duţă.
"România are cel mai mic preţ la medicamente din Europa. Se spune, şi este adevărat, că avem cele mai mici alocaţii bugetare pe cap de locuitor. Dar avem cel mai mare consum de medicamente scumpe. Numai România utilizează 70 la sută medicamente scumpe şi 30 la sută ieftine", a mai spus Duţă.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a precizat că noul sistem de compensare face referire la unul dintre cele mai mici preţuri ale medicamentelor, folosite pentru o anumită boală, din literatura de specialitate.
"De exemplu, dacă pentru boala de inimă avem un grup de medicamente, din acesta vom alege unul ieftin, dar nu neapărat cel mai ieftin. Sigur, poate fi însă şi cel cu preţul cel mai mic", a adăugat preşedintele CNAS.
Duţă a mai spus că a desemnat o comisie de experţi, din care nu vor lipsi producătorii de medicamente, care vor lucra la realizarea listelor de compensate.
Mai mult chiar, va cere sprijin şi experţilor internaţionali, cum ar fi OMS şi Banca Mondială, întrucât acest sistem de compensare este utilizat în ţări cu bugete mai mari.
CNAS a cerut o analiză o prescrierilor de medicamente întrucât au apărut cazuri în care pe numele unui bolnav au fost prescrise 50 de reţete într-o lună. În topul prescrierilor conduc medicamentele oncologice, antivirale, cele pentru tensiune şi cele pentru somn.