Cei peste o mie de sindicalişti din cadrul FSLI care participă la un marş de protest în Iaşi au ajuns, miercuri, în jurul orei 16.20, în faţa Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", locul unde se desfăşoară şedinţa de Guvern, şi s-au oprit aici, deşi nu aveau autorizaţie pentru acest lucru.
Ei scandează "Hoţii! Hoţii!", "Ieşiti afară!", "Mincinoşii" şi "Demisia", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Jandarmii au format un cordon în faţa sindicaliştilor, aceştia fiind la o distanţă de aproximativ 20 de metri de clădirea Universităţii ieşene.
Peste o mie de sindicalişti din cadrul FSLI au plecat, miercuri, în jurul orei 15.00, într-un un marş de protest organizat pe Bulevardul Copou, din Iaşi, şi au ajuns în faţa Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", locul unde este programată şedinţa de Guvern.
Protestatarii au pornit în marş de la stadionul "Emil Alexandrescu" din Copou coborând apoi pe bulevardul Copou către centrul municipiului.
Participanţii la acţiunea de protest purtau pancarde pe care se putea citi, printre altele, "Guvernanţi mincinoşi, noi flămânzi şi voi luxoşi", "Impostura voastră, sărăcia noastră" şi "Dispreţ, aroganţă, umilinţă".
Potrivit secretarului general al FSLI, Liviu Marian Pop, la acţiune participă sindicalişti din 18 judeţe, inclusiv de la Buzău, unde profesorii se află, în aceste zile, în grevă.
Circulaţia în zona Copou este blocată, iar staţia de tramvai din dreptul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" a fost mutată cu aproximativ 200 de metri.
Potrivit autorizaţiei obţinute de organizatorii protestului acţiunea ar urma să se încheie în jurul orei 19.00, însă liderii sindicali susţin că protestul se va încheia mult mai repede, astfel încât manifestanţii să se poată întoarce acasă în această seară.
Vicepreşedintele FSLI, Violeta Amariei, a declarat pentru MEDIAFAX că, în cererea înaintată autorităţilor pentru obţinerea autorizaţiei, se specifica faptul că vor participa doar 700 de persoane, însă întrucât vor veni şi sindicalişti din Argeş, Ialomiţa, Buzău sau Constanţa, numărul participanţilor va fi mult mai mare.
"Vom plăti probabil o amendă. Asta este", declara Violeta Amariei.
FSLI a anunţat, în 10 martie, calendarul protestelor care au început luni.
Liderul FSLI, Aurel Cornea, a spus atunci că sindicaliştii vor organiza mitinguri, pichete, greve de avertisment, putându-se ajunge la grevă generală, în iunie. Cornea a adăugat că sindicaliştii vor organiza un protest în timpul şedinţei de Guvern din această săptămână.
Sindicaliştii vor să depună o plângere la forurile internaţionale, pentru nepunerea în practică a sentinţelor judecătoreşti şi să înainteze o plângere penală împotriva conducerii Ministerului Educaţiei, din cauza acţiunilor de instigare şi presiune asupra angajatorilor pentru a nu respecta hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile privind drepturile salariale.
De asemenea, ei sunt nemulţumiţi că din septembrie vor fi disponibilizaţi aproximativ 17.000 de angajaţi din învăţământ, de reducerea veniturilor prin aplicarea legii unice de la 1 ianuarie 2010 şi de reducerea salariilor cu 15 la sută din noiembrie-decembrie anul trecut.
Miercuri, de la ora 10.00, peste 250 de sindicalişti ieşeni din cadrul Federaţiei "Spiru Haret" şi Sanitas au participat, în faţa Prefecturii, la un miting de protest, în timp ce premierul Emil Boc se afla în clădirea Prefecturii, unde discuta cu reprezentanţi ai administraţiei locale.
Premierul Emil Boc a cerut sindicatelor, la Iaşi, să înţeleagă că majorările salariale nu pot fi efectuate decât în raport cu resursele bugetare şi doar cu eliminarea sporurilor salariale care nu se regăsesc în legislaţie, dar au fost incluse în contractele colective de muncă.
El s-a întâlnit cu o delegaţie a sindicaliştilor care au protestat în faţa Prefecturii Iaşi, afirmând la finalul discuţiei că dialogul va continua, dar că legile reformei trebuie aplicate pentru ca România să poată depăşi criza economică.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, tot miercuri, la Iaşi, că Guvernul a decis eşalonarea la plată a restanţelor salariale câştigate în instanţă de către bugetari, inclusiv de cadrele didactice, ţinând cont de realităţile economice şi pentru a fi în măsură să achite aceste drepturi.
Guvernul a avizat recent ordonanţa prin care restanţele salariale câştigate de către bugetari în instanţă pe parcursul acestui an sunt eşalonate la plată pe o perioadă de trei ani, în intervalul 2011-2013.