România a cerut acordul Uniunii Europene pentru acordarea unui sprijin financiar, sub formă de ajutor de stat, pentru un număr de 3-4 aeroporturi regionale, printre care şi cel din Iaşi, şi aşteaptă să primească un răspuns la începutul lunii mai, a declarat ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.
El a răspuns astfel solicitării primarului municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita (PSD), privind acordarea de către Guvern a unui sprijin financiar de 40 milioane euro pentru modernizarea pistelor şi terminalelor aeroportului Iaşi, fonduri care să fie eşalonate pe parcursul a patru ani, cu 10 milioane euro anual.
"După ce dumneavoastră aţi făcut o adresă către noi, noi am făcut la Uniunea Europeană. UE ne-a răspuns că aşa ceva este ajutor de stat şi atunci noi am făcut la UE o cerere de aprobare de ajutor de stat, ca să putem da la vreo 3-4 aeroporturi regionale, printre care şi Iaşi, şi acum aşteptăm. Probabil pe undeva pe la începutul lui mai ar fi termenul la care să primim răspunsul de schemă de ajutor de stat. Dacă ei o aprobă, pentru că noi am cerut un număr fix, la începutul lui mai putem să dăm drumul", a spus Berceanu autorităţilor locale din judeţul Iaşi.
Ministrul se află la Iaşi, cu prilejul şedinţei de guvern programată să fie organizată în această localitate.
Europarlamentarul PDL de Suceava Petru Luhan a anunţat, la sfârşitul lunii februarie, că a depus un amendament la Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European pentru alocarea explicită de fonduri europene aeroporturilor regionale, arătând că acestea au un rol crucial în dezvoltarea zonelor periferice.
Studiul de fezabilitate realizat anul trecut privind lucrările de modernizare a Aeroportului Internaţional Iaşi prevede, printre altele, prelungirea actualei piste de la 1.800 de metri la 3.000 de metri, precum şi realizarea unei noi aerogări şi a unei zone cargo. Potrivit documentului, lucrările de modernizare a pistei aeroportului s-ar ridica la peste 200 de milioane de euro.
Din cauza lungimii reduse a pistei, în prezent de pe Aeroportul Iaşi nu pot decola sau ateriza avioane de mari dimensiuni. Potrivit conducerii Aeroportului Iaşi, mai multe companii, în special low-cost, şi-au manifestat intenţia de a introduce curse aeriene externe imediat ce problema pistei va fi rezolvată.