Protestul sindicaliştilor ieşeni desfăşurat în faţa Prefecturii Iaşi s-a încheiat, miercuri, la ora 13.00, după întâlnirea unei delegaţii a protestatarilor cu premierul Emil Boc, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Liderul Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, unul dintre participanţii la discuţiile cu reprezentanţii Executivului, a precizat că întâlnirea cu Emil Boc a fost utilă, dar că în urma acesteia nu s-au rezolvat cererile sindicatelor din educaţie.
"I-am spus premierului că învăţământul trebuie repoziţionat mai sus pe grila de salarizare, însă n-am sesizat că premierul Boc ar dori acest lucru. De asemenea, l-am informat pe domnul Boc că suntem nemulţumiţi de faptul că Legea educaţiei va fi discutată azi în şedinţa de Guvern de la Iaşi fără ca în prealabil să fim informaţi şi noi despre conţinutul legii. Dacă nu va fi o finanţare corespunzătoare pentru educaţie vom face proteste majore", a declarat Gheorghe Izvoreanu.
El a mai spus că discuţiile cu reprezentanţii Executivului vor fi reluate săptămâna viitoare.
Liderul Federaţiei "Spiru Haret" a afirmat că protestul care va fi organizat la Iaşi, miercuri după-amiază, de către FSLI reprezintă doar o lovitură de imagine şi că sunt necesare acţiuni comune pentru a rezolva problemele celor din învăţământ.
La întâlnirea sindicaliştilor ieşeni cu premierul Emil Boc au fost prezenţi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, ministrul Muncii, Mihai Şeitan şi vicepremierul Marko Bela.
Premierul Emil Boc a cerut sindicatelor, la Iaşi, să înţeleagă că majorările salariale nu pot fi efectuate decât în raport cu resursele bugetare şi doar cu eliminarea sporurilor salariale care nu se regăsesc în legislaţie, dar au fost incluse în contractele colective de muncă.
El s-a întâlnit cu o delegaţie a sindicaliştilor care au protestat în faţa Prefecturii Iaşi, afirmând la finalul discuţiei că dialogul va continua, dar că legile reformei trebuie aplicate pentru ca România să poată depăşi criza economică.
Premierul a amintit că verificările Curţii de Conturi au indicat că în contractele colective de muncă au fost incluse diferite sporuri salariale care nu se regăsesc în legislaţie, precum sporul de zâmbet, şi a insistat că acestea trebuie eliminate prin aplicarea Legii de salarizare unitară.
Miercuri, la Iaşi, peste 250 de sindicalişti ieşeni din cadrul Federaţiei "Spiru Haret" şi Sanitas au protestat în faţa Prefecturii, în timp ce premierul Emil Boc discuta cu reprezentanţi ai administraţiei locale.
Preşedintele Federaţiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu, a declarat că profesorii cer ca veniturile angajaţilor din învăţământ să nu fie diminuate şi să fie puse în aplicare sentinţele judecătoreşti privind acordarea majorărilor salariale.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, tot miercuri, la Iaşi, că Guvernul a decis eşalonarea la plată a restanţelor salariale câştigate în instanţă de către bugetari, inclusiv de cadrele didactice, ţinând cont de realităţile economice şi pentru a fi în măsură să achite aceste drepturi.
Guvernul a avizat recent ordonanţa prin care restanţele salariale câştigate de către bugetari în instanţă pe parcursul acestui an sunt eşalonate la plată pe o perioadă de trei ani, în intervalul 2011-2013.