Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 mar 2010 - Anul XV, nr. 63 (4354)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PNL cere în moţiunea pe Sănătate alocarea unui buget de 6% din PIB şi depolitizarea spitalelor

Miercuri, 17 Martie 2010 (15:49:24)

PNL cere, în moţiunea simplă pe sănătate depusă la Cameră, ca actualul ministru că aplice măsuri care să deblocheze sistemul sanitar, printre care alocarea unui buget de 6% din PIB pentru acest domeniu, depolitizarea conducerilor spitalelor şi asigurarea medicamentelor compensate.

În textul moţiunii simple iniţiate de deputaţii PNL, remis agenţiei MEDIAFAX, liberalii menţionează că preşedintele american Barack Obama a pus primul accent pe reforma sistemului sanitar, pentru că orice stat democratic îşi propune să aibă grijă de cetăţenii săi.

PNL acuză Guvernul român că nu pune niciun preţ pe sănătate, a cărei situaţie este cea mai grea din ultimii 20 de ani.

Formulată ca şi un discurs aparţinând fostului ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu, la persoana întâi, moţiunea critică faptul că actualul ministru al Sănătăţii vorbeşte despre uniformizarea tarifelor utilizate în spitale.

"L-am auzit pe actualul ministru al sănătăţii de generalizarea, uniformizarea tarifelor utilizate în spitale, evident că pe tipuri de spitale, fără să-şi dea seama că ar trebui să mai aibă vreo două - trei bugete de la casele de asigurări sănătate ca să poată aplica măsura; altfel va rămâne un alt clişeu politic fără nici o acoperire financiară, o intenţie de reformă virtuală când sunt atâtea de făcut în mod concret. Cu atât mai grav va fi momentul aplicării descentralizării neraţionale, la comandă politică, cu scopuri politice, pentru acoperirea unor interese, fără o analiză a situaţiilor de descentralizare pilot realizate în 2009, pentru care am adoptat o ordonanţă de urgenţă tocmai pentru că am crezut şi am declanşat operaţiunea de descentralizare. Nimeni nu taie fără să măsoare, dacă este întreg la minte", se arată în moţiune.

Liberalii mai susţin că "trecerea spitalelor judeţene de urgenţă la comunităţile locale înseamnă abandonarea rolului statului" în medicina de urgenţă, care este o responsabilitatea unică a statului pentru toţi cetăţenii ţării, indiferent că sunt sau nu asiguraţi.

"Vă atenţionăm că ne vom adresa CC dacă o veţi lua pe drumul greşelilor nenumărate ca să vă aducem pe drumul drept, pe drumul constituţional, al responsabilităţii faţă de cetăţeni", se mai arată în moţiune.

PNL acuză "minciuna marca Boc", care spunea că obiectivul guvernării sale este "îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, creşterea calităţii vieţii în condiţiile compatibilizării sistemului sanitar românesc cu cel din UE".

"Nu putem să acceptăm incompetenţa ajunsă la rang de politică publică, nu putem să nu vă arătăm că sunteţi în afara oricărui drum corect şi adecvat, că nu ascultaţi ceea ce este mai bine pentru oameni. (...) După 15 luni de guvernare, trei miniştri schimbaţi la sănătate, şi mai ales după măsurile luate de aceştia, sistemul de sănătate a fost direcţionat printr-un management politic defectuos către colaps. În loc să i se aplice măsuri de terapie intensivă (una din măsuri ar fi injectarea de fonduri financiare), se aşteaptă ca sistemul să intre în moarte cerebrală şi să i se efectueze o procedură de transplant… Ce mai contează că «donatorii - cetăţenii» nu şi-au dat acceptul, funcţionează acordul prezumat adică acordul domnului transplantolog şef - domnul Boc, parafat cu sperietoarea financiară a ultimului an - FMI-ul. Ce se va transplanta…? Proceduri noi cu nume extrem de atractive: coplata, clawback, preţuri de referinţă noi, privatizare, raţionalizare, descentralizare etc.", spun liberalii în moţiunea simplă.

În document se mai arată că "domnul «cosaş şef» Boc" a demonstrat că mânuieşte bine coasa, numai că "sistemul de sănătate are nevoie de măsuri care se rezolvă cu bisturiul".

"Măsurile luate de către Guvernul Boc referitoare la accesul populaţiei la medicamente ne fac să credem că în 2010 medicina românească va inova major prin brevetarea unor noi metode de tratament şi anume ... coasa şi rindeaua", se mai precizează în textul moţiunii.

Liberalii au făcut şi un top al politicilor publice de sănătate care "ameţesc" starea de sănătate a populaţiei, pe prima poziţie fiind scăderea finanţării pentru sănătate, urmată de diminuarea accesului la servicii preventive, distrugerea asistenţei medicale primare, dezorganizarea Programelor Naţionale de Sănătate, eliminarea medicamentelor de pe piaţă, politica de cadre, goana după aur - "coplata & taxa pe fast-food", dezinformarea versus informatizarea sistemului de sănătate, cuvinte mari-acţiuni mici: acreditarea, raţionalizarea & descentralizarea şi politica de opacizare a informaţiilor publice sau cum s-a anulat transparenţa.

"Un alt cuvânt mare de care guvernul Băsescu - Boc - Udrea s-a îndrăgostit a fost cel de coplată. Nu contează că nimeni nu a fost în stare până acum să prezinte avantajele concrete ale utilizării unui asemenea sistem în România, mai ales în forma brutală anunţată. (...) O altă metodă ingenioasă de a creşte finanţarea sistemului de sănătate a fost trâmbiţarea introducerii unei aşa zise taxe pe alimentele nesănătoase similară taxei pe viciu. Încă o dată realizăm dispreţul pentru cetăţean al guvernării Boc care în loc să gândească modalităţi de educaţie pentru o alimentaţie sănătoasă integrate într-o strategie de nutriţie încearcă să impoziteze hamburgerul şi halviţa", se mai arată în moţiune.

Semnatarii susţin că aceasta "are în vedere propunerea de schimbări importante, prin care să se permită deblocarea sistemului sanitar şi asigurarea unui cadru mai favorabil pentru cetăţenii români, cei care susţin din banii lor cheltuielile publice".

"În acest sens, semnatarii prezentei moţiuni solicită luarea de urgenţă a următoarelor măsuri: adoptarea proiectului de lege aflat în dezbatere parlamentară, privind alocarea a minimum 6% din PIB pentru sistemul de sănătate, din care 1% să fie direcţionat către investiţii, depolitizarea conducerilor de spitale şi a serviciilor deconcentrate ale sistemului şi scoaterea la concurs a posturilor de conducere de la toate nivelurile şi din toate instituţiile sanitare, reaşezarea politicilor de resurse umane pe principii de valoare, respect pentru profesionalism şi competenţe, definitivarea pachetului de servicii medicale de bază decontate din asigurările sociale de sănătate şi prezentarea acestuia opiniei publice, adoptarea unui proiect de lege privind prevenţia în sănătate ca mijloc sigur de a îmbunătăţi starea de sănătate a populaţiei, de a utiliza eficient componentele medicinei primare", se arată în moţiune.

De asemnea, liberalii solicită "realizarea de programe naţionale de sănătate la nivelul necesităţilor pentru patologiile cele mai importante, precum şi organizarea şi funcţionarea acestora în condiţii de eficacitate, asigurarea de medicamente compensate pentru toţi cetăţenii care au dreptul în baza unei reţete legale prin orice farmacie în orice zi şi la orice oră, începerea construirii de spitale noi pentru care există studii de fezabilitate, hotărâri de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, licitaţii organizate şi finalizate, continuarea deschiderii de SMURD în toate judeţele ţării astfel încât să crească operativitatea de intervenţie în situaţii de maximă urgenţă, realizarea descentralizării manageriale a tuturor spitalelor publice cu excepţia celor judeţe de urgenţă şi a celor care asigură servicii medicale de strictă specialitate: diabet, oncologie, boli cardiace, rinichi, ORL etc.".

Moţiunea este semnată de 54 de deputaţi PNL şi are 21 de pagini. Moţiunea PNL cu tema "La sănătate nimic nu e sănătos" va fi dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor marţi, începând cu ora 10.00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PNL cere în moţiunea pe Sănătate alocarea unui buget de 6% din PIB şi depolitizarea spitalelor.
 Vizualizări articol: 679 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PNL cere în moţiunea pe Sănătate alocarea unui buget de 6% din PIB şi depolitizarea spitalelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei