Guvernul intenţionează să treacă la Ministerul Economiei, pentru o perioadă determinată, centralele de energie termică, pentru modernizare, urmând ca ulterior CET-urile să fie transferate din nou către autorităţile locale sau să desfiinţeze jumătate din unităţi, înlocuindu-le cu grupuri mici pe gaze
Variantele analizate de Executiv pentru reabilitarea CET-urilor au fost prezentate, miercuri, la Iaşi, de ministrul Administraţiei, Vasile Blaga, într-o discuţie cu autorităţile locale.
El a arătat că a fost deja format un grup format din reprezentanţii ministerelor implicate, administraţiilor locale, sindicatelor, parlamentarilor şi care trebuie să prezinte, până în luna iunie, un plan naţional de modernizare a întregului sistem de producere a energeie termice în România.
"Va trebui să punem la punct un plan naţional de modernizare a întregului sistem de producere a energeie termice în România, pentru că este la pământ. Nu s-a întâmplat aproape nimic deşi au fost transferate acum câţiva ani, în timpul guvernării Nastase, cu datorii cu tot şi s-au acumulat în timp. Nu a fost nicio gândire coerentă la nivel naţional şi au fost dezvoltate grupuri de producere energie termică care nu au ce face vara, sărind din lac în puţ", a spus Blaga.
Potrivit ministrului, grupul de lucru analizează variantele pe trei planuri, legislativ, tehnic şi financiar.
"Ideea care este agreată de toţi este cea propusă de domnul Videanu vis-a-vis de preluarea lor, pentru o perioadă de timp, în administrarea Ministerului Economiei pentru modernizare, utilizând surse pe care le vom găsi împreună cu Ministerul Mediului, şi până la urmă din nou să le transmitem în administrarea autorităţilor locale", a spus Blaga.
El a arătat însă că autorităţile analizează şi varianta în care "să radă" jumătate din centralele din oraşe şi să construiască grupuri mici, moderne, care să utilizeze în special gaze.
Blaga a precizat că programul naţional de reabilitare a sistemului energetic va fi prezentat în luna iunie.