Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut societăţii UNIFARM soluţii pentru rezolvarea problemei legate de lipsa heparinei din spitale, în condiţiile în care medicamenul este indispensabil în sălile de operaţii.
"Am cerut UNIFARM să găsescă soluţii pentru aprovizionarea spitalelor cu heparină. Aştept soluţiile astăzi (marţi - n.r.)", a declarat ministrul Sănătăţii.
Problema lipsei heparinei din spitale a fost semnalată de deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, care a adresat o interpelare ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, în care îi cere să ia măsuri urgente în acest sens.
Parlamentarul a arătat că deşi heparina sodică (nonfracţionată) este un medicament anticoagulant indispensabilă în sălile de operaţie, fiind folosit în chirurgia cardiacă, transplantul de organe solide, hemodializă sau în practica cardiologică (cateterism cardiac, coronarografii, terapia infarctului miocard etc), există riscul ca pacienţii să nu mai poată beneficia de ea.
"Acest lucru este posibil pentru că singura companie farmaceutică importatoare de heparină din Romania se pare că a dublat preţul unei doze din acest medicament. Din acest motiv, în anul 2010 nu s-au mai putut efectua achiziţii de heparină, iar stocurile de anul trecut aflate în spitalele româneşti sunt deja epuizate. Practic, în acest moment vieţile a mii de pacienţi cu afecţiuni grave, care necesită intervenţii chirurgicale de urgenţă, sunt în mare pericol. În mod cinic, viaţa fiecăruia dintre aceşti pacienţi valorează 1 EURO, adaosul la care visează compania farmaceutică A & A SRL", a susţinut Mugurel Surupăceanu.
Acesta a cerut ministrului Sănătăţii să ia de urgenţă măsurile care se impun pentru a rezolva problema aprovizionării cu heparină a spitalelor din România şi să analizeze informaţiile care conduc la existenţa "unei tendinţe de instituire a unui tip de cartel şi pe alocuri chiar a unui monopol al aprovizionării cu medicamente a sistemului sanitar de către câteva mari companii farmaceutice".
"De asemenea cred că se impune reanalizarea modului în care se desfăşoară în acest moment achiziţiile publice de medicamente, în sensul în care spitalele româneşti să poată să facă direct achiziţii intracomunitare de la producătorii europeni, eliminând pe cât posibil verigile intermediare (companiile de distribuţie a produselor farmaceutice) extrem de costisitoare şi care parazitează sistemul public de sănătate. Solicit răspuns urgent în scris!", se arată în încheierea interpelării deputatului PSD.