Premierul Boc i-a asigurat pe transportatori că textul ordonanţei de combatere a pirateriei în transportul rutier de persoane va fi redactat de Guvern împreună cu patronatul din sector, iar Codul Rutier va fi modificat în Parlament, transportatorii evitând să spună deocamdată dacă renunţă la protest
Şeful Guvernului a spus transportatorilor, la discuţia de marţi de la Guvern, că textul ordonanţei de urgenţă privind combaterea pirateriei în domeniul transportului rutier de persoane va fi redactat prin consultare cu patronatul din domeniu, dar şi cu reprezentanţii Ministerului de Interne şi Ministerului Justiţiei, astfel încât soluţiile identificate să fie constituţionale.
El a arătat totodată că la Camera Deputaţilor se află în dezbatere o serie de modificări la Codul Rutier şi a asigurat că acestea vor fi adoptate, cu unele amendamente care să nu se suprapună cu viitoarea ordonanţă de urgenţă.
"Recunoaştem existenţa problemei, ea trebuie rezolvată şi săptămână viitoare vom avea un act normativ, urmând ca la Parlament să continue demersurile pentru modificarea Codului Rutier", le-a spus Boc transportatorilor.
Întrebaţi de presă dacă în aceste condiţii renunţă la acţiunile de protest programate pentru această săptămână, transportatorii au răspuns că nu promit nimic până la finalizarea discuţiilor.
La ora transmiterii acestei ştiri, discuţiile dintre premierul Emil Boc şi transportatori continuă la Palatul Victoria.
Boc a participat, marţi, la negocierile dintre Ministerul Transporturilor şi liderii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), iar la finalul discuţiilor a anunţat că a convocat la Guvern, marţi, la ora 14.00, secretari de stat din ministerele Internelor şi Justiţiei, pentru a redacta o ordonanţă de urgenţă de combatere a "pirateriei" în transportul de persoane.
Şeful Guvernului a afirmat că speră ca transportatorii să renunţe astfel la proteste.
Preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, a declarat la rândul său că premierul Emil Boc a invitat şi conducerea patronatului, la ora 14:00, la Guvern, pentru încheierea unui protocol privind revendicările confederaţiei, respectiv legea unică a transportatorilor şi un act normativ care să amendeze pirateria.
"Dacă protocolul nu se va încheia, noi nu vom renunţa la protest. Concret, vrem în protocol legea unică a transporturilor şi un ordin de ministru sau o ordonanţă de urgenţă care să amendeze pirateria", a afirmat preşedintele confederaţiei.
Liderii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România au anunţat anterior că peste 11.000 de transportatori vor protesta, miercuri şi joi, între orele 10:00 şi 15:00, în faţa sediului Executivului, solicitând o hotărâre de guvern pentru amendarea firmelor de transport neautorizate, prelungirea autorizaţiilor până în 2016 şi o lege unică a transporturilor.