Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a afirmat, luni, că în 2009 Ministerul Public a înregistrat aproape 1,4 milioane de dosare penale, de peste opt ori mai mult decât în 1989 şi de trei ori mai mult faţă de 2000, în condiţiile în care numărul de procurori este aproape acelaşi.
"Evoluţia datelor statistice demonstrează, dimpotrivă, că există vulnerabilităţi majore ale sistemului care îi pun în pericol funcţionarea. Cel mai important risc este reprezentat de creşterea permanentă a volumului de activitate", a punctat Kovesi.
Procurorul general a indicat supraîncărcarea procurorilor, în special de la parchetele de pe lângă judecătorii, unde fiecare procuror ar trebui să soluţioneze într-un an, în medie, 1.200 de dosare penale.
"Asta, dacă nu are ghinionul să lucreze la Braşov, Bucureşti, Timişoara, Cluj Napoca, Craiova, Târgu Mures, Satu Mare sau Constanta, unde procurorii au de soluţionat peste 2.000 de dosare", a subliniat Kovesi.
În ce priveşte încărcătura unui procuror, şeful MP a dat exemplu fişetul unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, care are doar o vechime în sistem de doar opt luni.
"Fişetele colegilor din ţară sunt la fel sau unele chiar cu mai multe dosare decât cele pe care le vedeţi. Nu putem să le privim doar ca simple dosare, ci ele sunt aşteptările a 2.000 de oameni, care doresc o soluţie legală şi rapidă. Imaginaţi-vă presiunea care îl aşteaptă pe procuror în fiecare zi în care merge la birou şi ştie că indiferent cât de mult lucrează, va fi la fel şi în perioada următoare, pentru că zilnic i se repartizează cauzele noi înregistrate", a declarat Codruţa Kovesi.
Potrivit şefului MP, nu se poate a avea o justiţie reală în condiţiile în care procurorii trebuie să supravegheze cercetările efectuate în 2.000 de cauze, dar, în acelaşi timp, să exercite diverse atribuţii: participarea în şedinţe de judecată, soluţionarea cererilor de asistenţă judiciară internaţională, verificări pentru inspecţia judiciară, prelungirea adeverinţelor de circulaţie sau participarea pe stadioane la manifestaţii sportive, aşa cum îi obligă legea acum.
"Este greu de asigurat un echilibru între obligaţiile legale şi nevoia socială", a mai spus Kovesi.