Membrii Federaţiei "Alma Mater" vor organiza pichetări, mitinguri şi greve de avertisment la nivel local în perioada 15 martie-2 aprilie, urmând alte pichetări în Capitală până la jumătatea lunii mai, nemulţumiţi de diminuarea veniturilor salariale.
Biroul Executiv al Federaţiei Naţionale Sindicale (FNS) "Alma Mater", întrunit vineri, a decis să organizeze pichetări, mitinguri şi greve de avertisment la nivel local între 15 martie şi 2 aprilie, să picheteze sediile Ministerului Educaţiei şi Guvernului în intervalul 12 - 30 aprilie, dar şi să participe, alături de celelalte federaţii sindicale din educaţie, la un miting de protest în Bucureşti, între 1 şi 15 mai, se arată într-un comunicat de luni.
Federaţia "Alma Mater" va realiza, de asemenea, în intervalul 15 aprilie-15mai, un referendum privind declanşarea unei greve generale începând cu prima decadă a lunii iunie. În paralel cu acţiunile de protest decise, Federaţia "Alma Mater" va participa la toate acţiunile stabilite de Confederaţia "Cartel Alfa".
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de diminuarea veniturilor salariale, în mod deosebit ale personalului didactic auxiliar şi nedidactic, ca urmare a neacordării, în continuare, a unor sporuri negociate în limitele legii şi conţinute în Contractele Colective de Muncă, susţinute din venituri extrabugetare.
Cadrele didactice din învăţământul superior precizează că nu au primit, pe primele două luni ale anului, sporul de lucru în condiţii periculoase sau vătămătoare, menţionat în Legea salarizării unitare.
Sindicaliştii contestă şi blocarea posturilor didactice şi nedidactice, precum şi a concursurilor de promovare, acestă situaţie conducând la imposibilitatea desfăşurării în condiţii optime a procesului educaţional, din cauza îmbătrânirii accentuate a corpului didactic, pensionării şi lipsei cadrelor didactice cu grad universitar obligatoriu (conferenţiar sau profesor) pentru desfăşurarea cursurilor de masterat şi de doctorat, precizează Federaţia "Alma Mater" în comunicatul citat.
"Guvernul refuză să acorde ajutoare sociale, potrivit Contractelor Colective de Muncă, din fonduri extrabugetare, ca urmare a interpretării tendenţioase a legislaţiei în vigoare de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale", susţin sindicaliştii "Alma Mater".
Şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a hotărât organizarea de mitinguri, pichetări şi greve de avertisment la nivel teritorial în perioada 15 martie-2 aprilie, pichete la sediile Ministerului Educaţiei şi Guvernului, în 12-30 aprilie, miting de protest în 1-15 mai în Bucureşti, grevă de avertisment în 15-31 mai şi grevă generală înaintea finalizării anului şcolar.
Sindicaliştii din educaţie sunt nemulţumiţi că din septembrie vor fi disponibilizaţi aproximativ 17.000 de angajaţi din învăţământ, dar şi de reducerea veniturilor prin aplicarea Legii unice de la 1 ianuarie 2010 şi de diminuarea salariilor cu 15 la sută din noiembrie-decembrie anul trecut.
Totodată, cadrele didactice care fac parte din Federaţia "Spiru Haret" susţin declanşarea grevei şi boicotarea examenelor naţionale, ca forme de protest faţă de problemele din sistem, sindicaliştii urmând să sesizeze şi CEDO în legătură cu acestea. De asemenea, sindicaliştii Federaţiei "Spiru Haret" au hotărât continuarea acţiunilor de protest începute în 3 februarie cu pichetarea sediului Ministerului Educaţiei.
Liderii celor patru federaţii sindicale din învăţământ s-au întâlnit, în 10 martie, cu ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, cu care au avut o discuţie de peste trei ore.
Sindicatele din educaţie s-au declarat nemulţumite de rezultatul întâlnirii, anunţând că ar putea merge cu protestele până la blocarea anului şcolar şi a examenelor naţionale dacă Ministerul Educaţiei nu va găsi soluţii pentru rezolvarea problemelor salariale şi a disponibilizărilor din sistem.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, declara atunci că există bani pentru plata salariilor tuturor profesorilor, potrivit legislaţiei în vigoare şi că anunţurile sindicatelor, prin care din toamnă vor fi disponibilizaţi 30-35% din angajaţi, este fals.
"Veţi avea chiar o surpriză, până în toamnă, când veţi vedea că numărul de 15.000 de posturi, repet, 15.000 de posturi, care ar putea fi desfiinţate în învăţământ, va fi mai mic. Este falsă informaţia potrivit căreia 30-35 la sută din salariaţi vor fi disponibilizaţi. Ordonanţa 114 are ca scop optimizarea reţelei şcolare", spunea Daniel Funeriu.
Ministrul preciza că problemele semnalate în ultimele zile privind salarizarea în sistemul educaţiei au mai multe cauze, indicând plata pentru cel de-al 13-lea salariu, sporurile negociate de către sindicate cu inspectoratele şcolare, care nu mai sunt cuprinse în legile în vigoare în 2010, precum şi procesele privind acordarea drepturilor salariale cuprinse în Legea 221/2008.