Preţul obligaţiunilor vândute joi de România prin emisiunea în valoare de un miliard de euro a crescut uşor în prima zi de tranzacţionare, ca urmare a majorării apetitului de risc al investitorilor şi a aşteptărilor privind îmbunătăţirea situaţiei economiei.
Obligaţiunile se tranzacţionau la un preţ de 100,25 - 100,5 la ora 17:00, potrivit unor dealeri. Astfel, cumpărătorii euroobligaţiunilor româneşti de pe piaţa secundară beneficiază de un randament de 4,96% - 4,9% pe an, în scădere de la 5,17% la momentul emisiunii.
"Există cerere pentru obligaţiunile emise de România. Toată lumea vrea expunere, în contextul în care apetitul la risc a crescut şi, evident, şi eurooobligaţiunile emise de România beneficiază", a declarat pentru MEDIAFAX economistul şef al ING Bank România Nicolaie Chidesciuc.
El a precizat că România a avut de suferit în ultima perioadă în urma situaţiei din Grecia.
"Pe măsură ce situaţia din Grecia s-a îmbunătăţit şi România are de beneficiat. În plus, România este văzută ca un mediu atractiv în regiune, care are potenţial", a explicat Chidesciuc.
România a împrumutat, joi, un miliard euro prin emisiunea de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an, valoarea subscrierilor ridicându-se la 4,9 miliarde euro. Bondurile româneşti au o valoare nominală unitară de 1.000 de euro şi au fost vândute cu un discount de 0,75 puncte.
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a revizuit perspectiva ratingurilor României la stabilă, de la negativă, ca urmare a "măsurilor susţinute de reformă bugetară", după o decizie similară a Fitch la 3 februarie.