Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că propunerea de a avea o republică parlamentară este apanajul iniţiativei liberalilor încă de acum 20 de ani şi că este bine că PSD şi-a dat seama că aceasta este o variantă foarte bună pentru democraţia din România.
Nicolăescu, vicelider al grupului parlamentar liberal din Camera Deputaţilor, a precizat, referitor la propunerea PSD de revizuire a Constituţiei în sensul transformării României în republică parlamentară, că PNL a încercat, timp de 20 de ani, să introducă în legea fundamentală "republica parlamentară în sensul adevărat al cuvântului".
"Propunerea de a avea o republică parlamentară în sensul adevărat al cuvântului este apanajul iniţiativei PNL de 20 de ani. PNL a încercat să introducă acest lucru şi la Constituţia din 1991 şi la cea din 2003, dar nu s-a putut. Bine că, în sfârşit, PSD şi-a dat seama că aceasta este o variantă foarte bună pentru democraţia din România", a afirmat Eugen Nicolăescu.
PNL este consecvent şi susţine în continuare ideea de a avea o democraţie parlamentară în România, a adăugat deputatul liberal.
PSD propune revizuirea Constituţiei în sensul transformării României în republică parlamentară, astfel încât şeful statului să nu mai fie ales direct, ci de către o Adunare formată din membrii Parlamentului şi dintr-un număr egal de electori, desemnaţi de Consiliile judeţene, după modelul german.
Vicepreşedintele PSD Ioan Chelaru, coordonatorul comisiei PSD pentru revizuirea Constituţiei, a prezentat, joi, la Consiliul Naţional, principalele teze pe care formaţiunea sa le propune în ceea ce priveşte revizuirea Legii fundamentale.
Chelaru a precizat că referendumul organizat de preşedintele Traian Băsescu privind reducerea numărului de parlamentari şi introducerea Parlamentului unicameral nu este obligatoriu, ci doar consultativ.
El a arătat că principalele tezele pe care PSD le propune vizează menţinerea bicameralismului şi transformarea României în republică parlamentară.
Chelaru a precizat că PSD doreşte ca sistemul bicameral să fie configurat prin instituirea unui bicameralism diferenţiat, care implică stabilirea unor atribuţii diferite pentru cele două Camere şi prin instituirea unei modalităţi diferite de desemnare a membrilor celor două Camere.
Liderul UDMR Marko Bela a declarat, vineri, la RFI România, că propune ca, prin viitoarea Constituţie, Guvernul să nu mai poată adopta Ordonanţe de Urgenţă, iar preşedintele ţării să fie ales de Parlamentul bicameral.