Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 12 mar 2010 - Anul XV, nr. 59 (4350)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Autorităţile vor verifica dacă cei aflaţi în concediu medical sunt acasă, iar amenzile se vor dubla

Vineri, 12 Martie 2010 (15:02:27)

Autorităţile vor putea verifica dacă beneficiarul concediului medical tratat în regim ambulator se află la domiciliu, iar cuantumul amenzilor pentru eliberarea ilegală a certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori se va dubla, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat, vineri, proiectul de ordonanţă care modifică OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, informează, vineri, într-un comunicat, Ministerul Sănătăţii.

Prin introducerea noilor prevederi, Ministerul Sănătăţii urmăreşte reducerea drastică a numărului celor care fraudează sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel încât de acestea să poată beneficia numai cei care au într-adevăr nevoie de îngrijiri medicale.

"Dorim să reducem abuzurile în acordarea şi folosirea concediilor medicale. Este inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate să fie cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fără justificare. De exemplu, suma plătită în 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce înseamnă dublarea cheltuielilor faţă de anul 2006 când s-au plătit 482 milioane de lei. Am avut judeţe, ca Neamţ sau Olt, unde s- au înregistrat creşteri şi de 4 ori la eliberarea certificatelor. Tot anul trecut, au fost eliberate în jur de 2.700.000 certificate, şi aici nu sunt raportate datele din Bucureşti, Maramureş şi Casa Transporturilor. Haideţi să facem soscoteala ce înseamnă 2 700 000 certificate eliberate la un număr de aproximativ 5.000.000 de angajaţi câţi are în prezent România. Prin acordarea, nejustificat, a unor concedii medicale îi privăm chiar pe cei care au nevoie de îngrijiri medicale", susţine ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, citat în comunicat.

Proiectul de act normativ prevede măsuri care dau posibilitatea autorităţilor să verifice dacă persoana care a solicitat concediul medical necesită, într-adevăr, îngrijiri medicale. Astfel, plătitorii de indemnizaţii, adică angajatorii sau, după caz, casa de asigurări de sănătate pot să verifice dacă pacientul tratat în regim ambulatoriu se află, bolnav, la domiciliu în orele în care nu se află la unitatea sanitară pentru tratament. Verificările la domiciliu se vor face de către reprezentanţi ai plătitorilor de indemnizaţii şi ai poliţiei.

În situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află la domiciliu, acesta nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferente concediului medical.

De asemenea, în noul sistem creşte cuantumul amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile legale în acordarea concediilor medicale. Astfel, refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor, calculul şi plata eronate a acestora se vor sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 lei, dublu faţă de cuantumul prezent. Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 de lei. Reprezentanţii caselor de asigurări de sănătate vor avea obligaţia de a verifica modul de eliberare a acestor certificate.

O altă noutate o reprezintă prelungirea concediului care se va putea face începând cu a 61-a zi, faţă de cea de-a 91 zi cum era prevăzut în legislaţia veche. Concediul se va putea prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

"Ministerul Sănătăţii estimează că aplicarea noilor prevederi va duce la reducerea cu 20% a cheltuielilor prin diminuarea numărului de certificate medicale eliberate şi la economii în valoare de aproximativ 142.304, 6 mii lei în acest an şi peste 189.739, 5 mii lei, anual, în următorii 4 ani la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate", potrivit sursei citate.

Proiectul de act normativ prevede şi excepţii. Astfel, durata concediilor pentru tuberculoză, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcină şi lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncă şi pentru carantină, precum şi pentru risc maternal nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.

Proiectul va fi postat, vineri, pe site-ul Ministerului Sănătăţii, pentru dezbatere publică şi va fi transmis la Colegiul Medicilor din România pentru consultări şi punct de vedere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autorităţile vor verifica dacă cei aflaţi în concediu medical sunt acasă, iar amenzile se vor dubla.
 Vizualizări articol: 517 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autorităţile vor verifica dacă cei aflaţi în concediu medical sunt acasă, iar amenzile se vor dubla0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa fie verificate conditiile de munca trimis de
(14 mar 2010, 08:55:16
Sa fie verificate conditiile de munca ale salariatilor, care sunt inumane si dupa aceia sa se ia masuri cu acordarea concediilor medicale. Daca conditiile de lucru ar fi umane si nu ca sclavii pe plantatie, atunci s-ar mai reduce numarul concediilor medicale. Cati oameni nu merg la serviciu bolnavi, numai pentru a nu merge la doctori. Si apoi auzi ca au murit, ca au intrat in coma. Cui ii pasa de asta? Protectia muncii doarme si mananca banii contribuabililor degeaba, pentru ca sa nu se strica cu angajatorii. Un om bolnav nu are nici o placere sa mearga la doctori pentru a-si cumpara sanatatea. Nu am intalnit nici un caz de bolnav, care merge cu placere la doctor. De concedii medicale ilegale beneficiaza tot parlamentarii si marii bastani, nu cetatenii de rand, ca nici un doctor nu iti dau un certificat aiurea tie, ca om de rand. Au fost multe cazuri cand omul murea de rau si a fost total nebagat in seama de medic, desi indeplinea conditiile de acordare a certificatului medical.
2.   Bataie de joc la adresa cetateanului trimis de
(14 mar 2010, 09:13:02
Se stiu conditiile din spitale de stat din Romania, asa ca propun ca ca statul sa nu mai ia salariatilor banii pentru sanatate,etc.,pentru ca in momentul in care te imbolnavesti sa te poti trata in spitalele private unde esti bine ingrijit si tratat si chiar se merita,numai ca sunt tarife mari, pe care noi salariatii sclavi din Romania nu ni le permitem.In spitalele de stat mori cu zile, din cauza nesimtirii si a hotiei.Se plang ca nu au bani in spitalele de stat, sa fie inchise ca tot nu rezolvi nimic cu ele, se face medicina ca in evul mediu si iesi mai bolnav decat ai fost.In spitalele de stat din Romania intalnesti numai nesimtire si cheltuile inutila a banilor publici. Romanii merg foarte rar la medic si la spital din cauza ca esti tratat mai rau ca un animal.Umanitatea din spitalele noastre nu exista.Guvernantii isi bat joc de cetatenii care i-au votat.Sa reduca salariile lor,ca se mai aduna ceva bani la buget.Sa nu mai ia banii pentru sanatate si nu avem nevoie denimicdelastat.
3.   Guvernantii nu stiu de unde au plecat,se credD-zeu trimis de
(14 mar 2010, 09:26:48
In Romania se vrea sa lucrezi in conditii cat mai dificile si mai grele,in frig,mizerie, batjocora,etc.,cat mai mult timp,daca se poate 24 de ore din 24 de ore,timp de 100 si ceva de ani, sa iesi la pensie tot la acea varsta, sa ia statul de pe spatele tau cat mai multi bani, sa mori rapid ce ai iesit la pensie, ca sa nu iti mai dea nici macar o singura pensie.Romania este tara hotilor guvernanti si parlamentari.Toti, indiferent de partide,s-au vazut alesi, adica cu sacii in caruta si au uitat de cetatenii care i-au votat.Pentru ei, alegatorii sunt niste prosti care ii vor vota si la alegerile viitoare,ori ce ar fi,chiar daca le vor pune taxa si pe respiratie, daca se poate pentru a aduna cat mai multi bani la buget,pentru a fi cheltuiti de bietii politicieni.Cred ca vor sa vina Vlad Tepes,pentru a face dreptate,pentru ca in stilul acesta, nu se mai poate rezista in Romania.La alegeri taiati buletinele de vot si scrieti"Nu va alegem ca sunteti hoti"si atunci sa vedem ce legi mai fac.??

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei