"Prima Casă 2" este funcţional doar pentru achiziţia de locuinţe deja construite, iar pentru cele care urmează să fie dezvoltate programul va fi disponibil în zece zile, fiind necesar un nou act normativ al Guvernului pentru a regla anumite aspecte legate de acest segment.
"Problemele sunt rezolvate, urmează să fie introduse într-un act normativ. Se pot acorda garanţii, prin noul program pentru case construite, urmând ca pentru cele nou construite să fie disponibil în următoarele zece zile", a declarat Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional al Creditelor pentru IMM-uri.
El a arătat că unul dintre aspecte vizează modificarea legislaţiei în care să fie introdusă şi garanţia pentru bunurile viitoare, similar creditului ipotecar.
Un alt aspect este legat de cazul în care din asocierile de persoane pentru dezvoltarea de locuinţe se retrage unul dintre asociaţi.
"Noi am identificat toate problemele, am găsit soluţii, urmează ca acestea să fie cuprinse într-un act normativ al guvernului", a spus Şaramet.
Preşedintele FNGCIMM a menţionat că deja joi fondul va primi primele dosare de la BRD pentru varianta nouă a programului "Prima Casă" pentru achiziţia de locuinţe deja construite.
"Primim în continuare câte 80-100 de dosare pentru achiziţia de locuinţe cu antecontracte semnate până la 15 februarie, iar azi vor veni şi primele dosare, de la BRD, pe varinta noului plafon de 700 milioane de euro. Suntem pregătiţi să absorbim 300 de dosare pe zi, faţă de 200 în trecut. Vrem să liniştim pe toată lumea, că dacă vor veni mai mult 300-400 pe zi în primele zi, dosarele nu se vor respinge, nu se vor pierde, dar se lucrează cu oameni şi maşini, care au un anumit nivel de saturare", a adăugar Şaramet.
El a arătat că la un ritm de 200 de dosare pe zi, Fondul poate acorda garanţia în trei zile.
Fondul a acordat până pe 9 martie 16.564 garanţii pentru achiziţia de locuinţe prin programul "Prima Casă" în valoare de 689,48 milioane de euro, valoarea tranzacţiilor susţinute (suma preţurilor de tranzacţionare ale imobilelor achiziţionate prin program) fiind de 803,3 milioane de euro.
Din garanţiile acordate, 36% au fost pentru locuinţe cu preţuri de peste 60.000 de euro, 36% pentru achiziţii de 45.000-60.000 de euro, 31% - 30.000-45.000 de euro, iar 14% pentru sub 30.000 de euro.
Imobilele construite înainte de 2007 au reprezentat 72% din numărul garanţiilor, iar apartamentele cu două camere 52,1% din total.
Programul "Prima Casă" a fost lansat anul trecut, pentru 2009 fiind alocat un plafon de un miliard de euro pentru garantarea în limita a 60.000 de euro creditelor pentru achiziţia de locuinţe.
În acest an, programul a fost modificat, astfel că FNGCIMM va garanta creditul pentru cumpărarea unei locuinţe prin "Prima Casă" în limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja începute, şi 70.000 euro, pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii vor avea o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi.
"Dacă în opt luni am cheltuit circa 700 de milioane de euro din plafonul alocat anul trecut, statistic vorbind este de aşteptat să utilizăm toţi banii pentru noua variantă a programului. Cel puţin pentru prima parte a anului mă aştept ca cererea să fie preponderentă pentru achiziţia de locuinţe construite", a adăugat Şaramet.
Întrebat dacă există cazuri de garanţii executate în cadrul prorgamului, Şaramet a arătat că oficial nu există niciunul.
"Avem informaţii neoficiale - off the record cum spuneţi voi - că ar putea apărea unu sau două cazuri în următoarele săptămâni. Dar oficial nu există niciun astfel de caz", a mai spus preşedintele FNGCIMM.