Toţi pacienţii vor avea acces la tratamentele medicale, dar, în funcţie de coplată, ei pot accesa un act medical de calitate, gratuitatea însemnând doar eficacitatea minimă a serviciilor, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă.
"Acum, compensarea medicamentelor se face raportat la substanţa activă sau Denumirea Comună Internaţională (DCI). Din acest motiv, în România se compensează orice DCI. Medicii sunt tentaţi să prescrie DCI-uri cât mai scumpe", a mai spus Duţă, explicând astfel nevoia schimbării sistemului de compensare de la cel mai mic preţ al substanţei active la cel mai mic dintr-o grupă terapeutică.
Lucian Duţu a spus că, în 2007, când au fost plafoane la farmacii, CNAS a plătit pentru medicamentele compensate eliberate 700 de milioane de euro. În 2008, când a fost scos plafonul, consumul a crescut cu 50 la sută şi, chiar numai într-o lună, respectiv ianuarie 2010, consumul a crescut cu 10 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
"Regula pentru un an de criză în care sunt 4.800.000 de plătitori şi 20.000.000 de consumatori este ca statul să accepte două mari priorităţi: accesibilitatea la tratamente şi eficacitatea minim garantată. Putem accesa un act medical de calitate prin coplată, gratuit asigurăm eficacitate minimă", a precizat Duţă.
Preşedintele CNAS a arătat că pentru implementarea noului sistem va cere sprijin organismelor internaţionale, Banca Mondială sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
"Noi nu avem controlul prescrierilor şi nu în putem avea până când nu vom instala sistemul unic informatic. Nu vream ca producătorii să se destabilizeze şi nici ca pacienţii să plătescă mai mult. Vom analiza şi părerile producătorilor, întrucât avem în vedere să nu afectăm actul medical", a mai spus Duţă.