Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 mar 2010 - Anul XV, nr. 56 (4347)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Feroviarii încep pichete în două săptămâni, cerând aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli

Marţi, 9 Martie 2010 (16:47:27)

Angajaţii Căilor Ferate vor picheta, după 20 martie, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi sediile marilor regionale, cerând aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli la societăţile feroviare, pentru a putea fi negociate alte contracte colective de muncă, cele vechi expirând la 31 decembrie.

Preşedinţele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă (FML), Iulian Măntescu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că liderii sindicali vor decide după 20 martie calendarul de proteste, pe lângă cele ale "Cartel Alfa", la care vor participa, fiind afiliaţi la această confederaţie.

"După 20 martie vom picheta sediul Ministerului Finanţelor şi sediile regionalelor de căi ferate - Cluj, Braşov, Constanţa, posibil Iaşi şi Galaţi, pentru că nu putem negocia salariile nefiind aprobate bugetele de venituri şi cheltuieli ale societăţilor feroviare", a spus Măntescu.

Feroviarii vor participa, de miercuri, la acţiunile "Cartel Alfa", prima acţiune fiind pichetarea Prefecturii din Timiş.

"Vom solicita o renegociere a salariilor, după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru societăţile feroviare, subvenţii pentru investiţii în CFR, elaborarea unui pachet legislativ pentru redresarea sistemului feroviar, prin eliminarea accizei la motorina utilizată de transportatorii feroviari, achiziţionarea energiei electrice la tarifele stabilite în piaţă, nu impuse", a precizat Măntescu.

Peste 10.300 de angajaţi de la CFR sunt disponibilizaţi, din care 4.000 începând de luni, iar restul în aprilie, aceştia urmând să primească, la data încetării contractului de muncă, două salarii medii nete pe economie, indemnizaţia de şomaj şi un venit de completare timp de 12-15 luni.

Măntescu declara, duminică, că peste 4.000 de angajaţi de la CFR vor rămâne, de luni, fără locuri de muncă, a doua tranşă urmând să plece de la 1 aprilie, aproximat 2.000 de feroviari, iar cei de la infrastructură vor rămâne şomeri de la sfârşitul lunii aprilie.

Măntescu mai spunea că disponibilizările vor fi făcute eşalonat pentru că unii salariaţi au fost în concediu de odihnă şi abia la finalul acestuia au primit preavizele.

Liderul sindical a adăugat că sindicaliştii au contestat deja la organismele internaţionale de muncă OG 9/2010 privind disponibilizările. El a explicat că acest act normativ a fost contestat la organismele internaţionale pentru că dacă acest lucru se făcea pe plan intern exista riscul ca angajaţii disponibilizaţi să nu mai primească nici măcar salariile compensatorii.

Paisprezece societăţi şi companii din domeniul feroviare urmează să disponibilizeze 10.301 angajaţi.

Cei mai mulţi salariaţi vor fi disponibilizaţi de la CFR Marfă (6.700), următoarele două companii în funcţie de numărul concedierilor fiind CFR Călători (1.100) şi SC Întreţinere şi Reparaţii Vagoane "CFR IRV" (800). La polul opus, compania cu numărul cel mai mic de salariaţi care ar urma să fie disponibilizaţi este SC "Sere şi Pepiniere" (15).

Restul companiilor incluse pe lista celor care vor efectua disponibilizări sunt CFR SA (600), SC "Electrificare CFR" (236), SC "Întreţinere Mecanizată a Căii Ferate" (23), SC "Tipografia Filaret" (44), SC "Informatică Feroviară" (38), SC Reparaţii Locomotive "CFR SCRL Braşov" (111), SC Vânzare Legitimaţii Călătorie "Voiaj-CFR" (73), SC Exploatare a Vagoanelor de Dormit, Cuşetă, Restaurant şi Bar "CFR - GEVARO" (41), SC Întreţinere şi Reparaţii Locomotive şi Utilaje "CFR IRLU" (500) şi CFR Ferry-Boat (20).

Persoanele care vor fi disponibilizate din sistemul feroviar vor primi, la data încetării contractului individual de muncă, două salarii medii nete pe economie, la care se adaugă indemnizaţia de şomaj şi un venit lunar de completare, potrivit OG 9/2010.

Acest venit lunar de completare va fi acordat pe o perioadă de 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă de până la 15 ani, 13 luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă între 15 şi 25 de ani şi 15 de luni pentru cei cu vechime în muncă de peste 25 de ani.

Venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net pe ultimele trei luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică (INS), şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.

Persoanele care se reîncadrează în muncă pot primi în continuare venitul lunar de completare doar dacă se angajează la alte societăţi decât cele de la care au fost disponibilizate. Până la expirarea perioadei stabilite pentru acordarea venitului de completare, acesta va fi jumătate din salariul individual mediu net pe ultimele trei luni luni înainte de concediere, dar nu mai mult de jumătate din salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea.

De asemenea, persoanele disponibilizate din sistemul feroviar pot primi în continuare venitul de completare dacă se reangajează la aceeaşi societate de la care au fost date afară, dar aceasta nu mai are capital majoritar de stat.

Dacă în perioada acordării venitului de completare se solicită înscrierea la una din categoriile de pensii, plata acestui venit încetează.

Sumele pentru cele două salarii compensatorii, indemnizaţia de şomaj şi venitul de completare se plătesc de la bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Ordonanţa 9/2010 se aplică până la data de 31 decembrie 2012.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Feroviarii încep pichete în două săptămâni, cerând aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli.
 Vizualizări articol: 642 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Feroviarii încep pichete în două săptămâni, cerând aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei