Preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, a anunţat, marţi, la finalul BPC, că PNL va participa la consultările iniţiate de preşedintele Băsescu, precizând că poziţiile partidului au fost anunţate public, dar precizând că nuanţele mandatului vor fi stabilite în şedinţa BPC de lunea viitoare.
"Am primit invitaţia, sigur că PNL va merge la aceste consultări, întotdeauna ne-am dus, nu există niciun motiv să nu discutăm aceste lucruri. Mandatul în linii mari este formulat de mai multă vreme, se cunosc şi priorităţile noastre legislative, se cunoaşte şi poziţia noastră privitoare la modificarea Constituţiei în baza referendumului. Se cunosc poziţiile noastre, nuanţele vor fi definite la următorul Birou Politic", a spus Antonescu.
El a mai spus că fiind invitaţi trei oameni, "componenţa echipei e chiar o chestiune secundară şi va fi stabilită luni".
"Pe lângă mine vor fi încă doi oameni, dacă nu voi fi eu, vor fi trei", a conchis Crin Antonescu.
Preşedintele Traian Băsescu a invitat partidele şi grupurile parlamentare, pentru lunea viitoare, la Palatul Cotroceni, pentru consultări legate de modificarea Constituţiei, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse politice. Consultările ar urma să înceapă la ora 15.00.
Conducerile celor două Camere legislative au respins, recent, solicitarea PDL privind constituirea unei comisii de revizuire a Constituţiei, împotriva demersului democrat-liberalilor votând reprezentanţii PSD şi ai PNL.
La referendumul naţional din 22 noiembrie 2009, 77,78% din alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane, prezenţa fiind de 50,95%.
Conform articolului 150 din Constituţie, revizuirea legii fundamentale poate fi iniţiată de preşedintele ţării la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.