Prima politică publică cu focus pe femeile rome a fost iniţiată în România printr-un proiect de peste 18 milioane de lei, cofinanţat din Fondul Social European, prin care se urmăreşte creşterea gradului de incluziune socială a femeilor rome, se arată într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.
Proiectul "Incluziunea socială a femeilor rome" are o valoare totală de 18.130.000 de lei şi se va derula timp de trei ani de zile, având ca obiectiv principal creşterea gradului de incluziune socială a femeilor rome şi îmbunătăţirea situaţiei acestora prin dezvoltarea structurilor şi mecanismelor de promovare a egalităţii de şanse.
Cele mai importante activităţi care vor fi realizate în cadrul proiectului vizează elaborarea unui document de politică publică, privind incluziunea socială la nivel naţional şi european a femeilor rome, care ar trebui să devină un model de bune practici integrate, realizarea unei cercetări multidimensionale şi sectoriale a situaţiei femeilor rome la nivel local şi naţional, cu referinte la contextul european dar şi înfiinţarea unei comunităţi de practică care să elaboreze politici şi programe pentru femeile rome.
De asemenea, în cadrul proiectului ar trebui să se realizeze dezvoltarea, pentru prima oară în România, de structuri şi mecanisme de promovare a incluziunii sociale a femeilor rome.
"Astfel de structuri vor fi: reţeaua naţională a femeilor rome din România, Centrele Regionale pentru Femeile Rome şi comunitatea de practică a expertelor în incluziunea socială a femeilor rome (acest mecanism reprezintă o premieră în societatea românească)", se arată în comunicat.
Proiectul vizează şi asigurarea accesului egal la ocupare şi la construirea unei cariere profesionale pentru femeile rome, precum şi la educaţie, în vederea creării unei pieţe de muncă incluzive, prin crearea de structuri şi instrumente ocupaţionale şi educaţionale specifice pentru femeile rome.
Proiectul va fi implementat de către Asociaţia Femeilor Rome din România în parteneriat cu Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, Agenţia Naţională pentru Romi şi European Roma Rights Center - Budapesta.