Generalul Avram Cătănici a fost audiat, luni, într-un proces de corupţie, el recunoscând faptul că a intervenit la ministrul Vasile Blaga pentru femeia de afaceri din Vaslui, Maricica Ioviţă, care vroia să reclame chestiuni de siguranţă naţională, însă demnitarul i-a spus că nu se ocupă cu aşa ceva.
La termenul de luni al procesului, în care femeia de afaceri Maricica Ioviţă şi fostul procuror Ioan Ciofu au fost deferiţi justiţiei pentru corupţie, instanţa supremă i-a audiat pe colonelul Doru Blaj, generalul Avram Cătănici (locţiitorul comandamentului Diviziei I Dacica) şi pe un ofiţer de poliţie judiciară.
În depoziţia sa, martorul Cătănici le-a spus judecătorilor că, în anul 2005, "un prieten şi coleg", respectiv Gabriel Gabor, l-a întrebat dacă poate să o ajute pe o colegă de la Colegiul Naţional de Apărare, respectiv pe Maricica Ioviţă, care ar fi avut "o problemă".
"Am acceptat şi m-am întâlnit cu Maricica Ioviţă, iar ea mi-a spus că are de făcut o reclamaţie, întrebându-mă dacă ştiu pe cineva care să rezolve «corect» problema", a declarat Cătănici.
Acesta a adăugat că problema femeii de afaceri era legată de faptul că deţinea o serie de documente care ar fi atestat că omul de afaceri Adrian Porumboiu ar fi accesat produse din rezerva de stat, respectiv cereale, pentru firmele de panificaţie ale acestuia. Martorul Cătănici a arătat că această chestiune nu ţinea de siguranţa naţională.
"În anul 2006, întâlnindu-mă cu Vasile Blaga, despre care Gabriel Gabor ştia că e prieten cu mine, i-am arătat acestuia (ministrului Vasile Blaga - n.r.) că este o persoană care vrea să reclame o chestiune legată de siguranţa naţională, iar Vasile Blaga mi-a răspuns că el nu se ocupă cu aşa ceva", a susţinut martorul.
"Blaga a vorbit, cel mai probabil cu şeful poliţiei, chestorul Fătuloiu (Valentin Fătuloiu - n.r.) şi i-a spus acestuia că în două-trei zile va veni o persoană la el să depună o plângere", a adăugat Cătănici, care a relatat că "la două trei zile după intervenţia lui Blaga" s-a întâlnit "într-o zi de sâmbătă sau duminică, cu Maricica Ioviţă şi încă o persoană (martorul denunţător Dănuţ Năstase - n.r.)" cu care a mers la sediul IGPR din Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală.
Martorul le-a mai spus judecătorilor că la IGPR îi aştepta chestorul Fătuloiu, care a dat dispoziţie să fie chemat un lucrător de la Cercetări Penale. Cătănici a arătat că a plecat după acest moment, astfel că nu ştie ce s-a întâmplat ulterior.
Un alt martor, audiat luni de instanţă, a fost colonelul Doru Blaj, fost şef al serviciului Direcţia Siguranţa Militară, care a declarat că a intervenit la fostul procuror adjunct al României, Marcel Sâmpetru, ca acesta să primească plângerea împotriva omului de afaceri Adrian Porumboiu de la denunţătorul Dănuţ Năstase. Tot Blaj a arătat, la cererea procurorului DNA prezent la şedinţă, că Maricica Ioviţă i-a pus în vedere că nu are încredere în autorităţi, ci doar în procurorul Ioan Ciofu, lucru pe care l-a transmis şi procurorului Sâmpetru.
Generalul Gabriel Gabor, şeful Direcţiei Personal din MApN, a fost audiat ca martor în acest proces şi a recunoscut că a intervenit "la cunoştinţe" pentru femeia de afaceri din Vaslui, Maricica Ioviţă.
Întrebat de judecători în ce sens i-a cerut ajutorul femeia de afaceri, generalul a declarat că nu putea să o ajute în mod direct pe Maricica Ioviţă pentru că nu avea relaţii de prietenie cu ministrul de Interne Vasile Blaga şi nici cu procurorul general adjunct al României de atunci, Marcel Sâmpetru. În schimb, generalul a spus judecătorilor instanţei supreme, că a apelat la cunoştinţele sale, respectiv la un alt general, Avram Cătănici, despre care ştia că este în relaţii de prietenie cu ministrul Blaga.
Audierea generalului a avut loc în cadrul procesului în care Maricica Ioviţă este acuzată că i-ar fi dat bani procurorului Ioan Ciofu (devenit avocat între timp-n.r.), pentru ca omul de afaceri Adrian Porumboiu să fie învinuit de infracţiuni economice.
Direcţia Naţională Anticorupţie susţine că, în perioada mai - august 2006, Ioan Ciofu, în calitate de procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (unde s-a întors după ce a fost revocat de la DNA, ulterior cerând să fie transferat la Parchetul Curţii de Apel Iaşi - n.r.), ar fi pretins şi primit eşalonat, de la învinuita Maricica Ioviţă, foloase în sumă totală de aproximativ 10.000 de euro, reprezentând bani (5.500 de euro şi 4.000 de lei) şi bilete de avion pe numele rudelor, pentru călătorii în oraşe din Europa şi Asia.
Ioviţă a susţinut tot timpul că i-ar fi dat bani lui Ciofu pentru a o ajuta pe soţia acestuia, grav bolnavă, şi că acest demers nu a avut scopul declarat de DNA.
Cei doi au fost arestaţi preventiv la începutul lunii octombrie 2006, ei fiind eliberaţi la scurt timp după ce completul de nouă judecători a instanţei supreme a decis înlocuirea acestei măsuri cu interdicţia de a părăsi ţara.