Camera Deputaţilor a decis, luni, în absenţa parlamentarilor PSD şi PNL, ca proiectul legii responsabilităţii fiscale, elaborat de Guvern, să fie dezbătut în regim de urgenţă, astfel încât votul final asupra acestui document să fie exprimat la 23 martie.
Liderul grupului PDL Mircea Toader a făcut această propunere, arătând că proiect a trecut de Senat şi are în vedere priorităţile şi termenele pe care Guvernul le are de îndeplinit în acordul cu FMI, precum şi modul de utilizare a banului public.
Toader a spus că acest proiect va intra în dezbatere pe fond la Comisia de buget, finanţe şi va primi avize de la Comisiile de politică economică, administraţie publică şi juridică.
El a propus ca până la 15 martie să poată fi depuse amendamente, până la 17 martie să se elaboreze raportul, iar în 23 martie să fie dat votul final în plen la proiectul responsabilităţii fiscale.
Toader a făcut această propunere în plen deoarece Biroul Permanent nu s-a putut întruni din cauza cvorumului, PSD şi PNL lipsind.
Deputaţii PSD şi PNL nu au participat nici la şedinţa în plen în semn de protest faţă de modul în acre a fost introdus, săptămâna trecută, pe ordinea de zi şi adoptat proiectul legii statutului funcţionarilor publici.
Senatorii au adoptat, pe 3 martie, cu amendamente, proiectul legii responsabilităţii fiscal-bugetare, care stabileşte limite privind rectificările bugetare efectuate în cursul anului, regulile fiscale privind cheltuielile totale, cheltuielile de personal şi deficitul bugetar.
Proiectul de lege, care are ca obiect de reglementare procedurile de elaborare a bugetelor multianuale, prevede înfiinţarea unui Consiliu fiscal, ca autoritate independentă, compusă din cinci membri pentru a asigura o analiză independentă şi de specialitate a prognozelor macroeconomice şi bugetare.