Tichetele valorice de 3.800 de lei care se eliberează în urma casării maşinilor pentru «Rabla» se tranzacţionează la valori în jurul a 1.700 de lei, la 15 zile după startul programului de înnoire a parcului auto.
Dacă la startul «Rabla», din data de 18 februarie, preţurile solicitate variau de la 1.300 - 1.400 de lei la 2.000 de lei sau chiar mai mult, la 15 zile de la începerea programului, "piaţa" voucerelor s-a aşezat, pe baza cererii şi a ofertei, la aproximativ 1.700 de lei pe tichet.
Astfel, cei mai mulţi dintre vânzătorii contactaţi de MEDIAFAX practică preţuri fixe, de 1.700 de lei, şi nu sunt dispuşi să coboare oferta mai jos de acest nivel "pentru că se cumpără sigur la acest preţ, chiar dacă nu imediat".
Cumpărătorii încercă se negocieze preţuri cuprinse între 1.400 - 1.500 de lei, însă unii dintre acceptă oferta fixă, de 1.700 lei.
Proprietarii de maşini vechi au dus la REMAT în cele două săptămâni de la momentul lansării programului «Rabla» peste 20.000 de maşini, reprezentând aproape două treimi din numărul total al maşinilor casate în întreg anul trecut.
De asemenea, în acest interval au fost făcute 456 de achiziţii de maşini care au implicat folosirea cel puţin a unui voucher.
Diferenţa mare dintre numărul de maşini casate şi cel al autovehiculelor nou cumpărate prin programul «Rabla» a fost explicată de oficialii Ministerului Mediului prin lentoarea formalităţilor, însă au admis şi că există deja o piaţă de tranzacţionare a voucherelor.
Directorul Administraţiei Fondului pentru Mediu, Gheorghe Popescu, a declarat vineri agenţiei MEDIAFAX că voucherele destinate persoanelor fizice vor fi distribuite în totalitate până la mijlocul săptămânii viitoare.
"Am distribuit deja către REMAT-uri 45.000 din cele 50.000 de vouchere pentru persoane fizice. Cel mai probabil luni sau marţi le vom epuiza pe toate", a arătat Popescu.
Programul de înnoire a parcului auto da început la data de 18 februarie şi se va încheia la 25 noiembrie.