Primul centru local de meteorologie din ţară, realizat în urma unei investiţii de aproximativ 15.000 de euro, a fost inaugurat, vineri, la Târgu Mureş, în prezenţa ministrului Mediului, Laszlo Borbely, şi a directorului Administraţiei Naţionale de Meteorologie şi Hidrologie, Ion Sandu.
Centrul Meteorologic Local din Târgu Mureş, în care s-au investit în jur de 15.000 de euro, funcţionează deocamdată la sediul Direcţiei Apelor Mureş, însă există în pregătire o Hotărâre de Guvern prin care să se aprobe construirea unei clădiri de 1.000 de metri pătraţi, la aerodrom, pentru acest centru, a declarat ministrul Borbely, citat de corespondentul MEDIAFAX.
"Sunt paşi importanţi şi am insistat să venim aici pentru că miercuri am adoptat în Guvern proiectul de lege privind EUMETSA. Aceasta este organizaţia mondială de care depinde toată prognoza meteorologică din lume, noi am fost membri cooperanţi şi acum o să devenim membri plini, ceea ce incumbă şi cheltuieli suplimentare. Avem nevoie de prognoze clare, aţi văzut aceste schimbări climatice, sunt foarte multe fenomene periculoase, care la noi înseamnă, din păcate, şi inundaţii, alunecări de teren, zăpadă viscolită şi oameni izolaţi", a spus Borbely.
El a adăugat că investiţia a meritat, pentru că la Târgu Mureş sunt toate datele care să permită prognozarea, subliniind că este nevoie de investiţii în astfel de centre.
Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie şi Hidrologie, Ion Sandu, a precizat, la rândul său, că la centrul de la Târgu Mureş vor ajunge toate informaţiile de la Bucureşti, iar meteorologii de aici trebuie să urmărească şi să transmită aceste date, mult mai detaliate.
"Există un colectiv special în ANMH care prelucrează imaginile din satelit şi ne dă cantitatea de umezeală din nori, temperatura la baza norului şi vârful norului. Aceste informaţii şi măsurătorile din România şi Europa se introduc într-un model de prognoză. Tot ceea ce există la Sibiu există şi la Târgu Mureş, ideea nu e de a muta dintr-o parte în alta, ci să te duci cu detalierea pe zone, pentru că de la Bucureşti sau Sibiu nu poţi avea atâţia angajaţi să analizeze imaginea", a spus Sandu.
Potrivit acestuia, după centrul-pilot local de meteorologie de la Târgu Mureş vor fi deschise şi alte centre în ţară, la Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Buzău.
"Problema este de finanţare. Sunt şase centre regionale şi acum începem să dezvoltăm centrele locale şi ar trebui să avem în final 41, dar nu avem suficientă forţă", a menţionat Ion Sandu.
Directorul Centrului Meteorologic Local din Târgu Mureş, Makkai Grigore, a precizat că aria de acoperire a acestuia va fi Regiunea de Dezvoltare Centru, cu precădere bazinul superior al Mureşului.
Centrul Meteorologic Local din Târgu Mureş este deservit în prezent de nouă specialişti, dar mai este nevoie de doi, pentru care se vor găsi soluţii de angajare în următoarea perioadă, a precizat Borbely.