Guvernul va fi obligat să suplimenteze anual cu două miliarde lei cheltuielile cu pensiile, un efort care va fi impus pe termen mediu dacă nu va obţine economii prin scăderea numărului de persoane ieşite la pensie nejustificat pe caz de boală, după reexpertizarea stării de sănătate a acestora.
Avertismentul privind posibila majora în următorii ani a cheltuielilor cu asigurările sociale este inclus în proiectul programului de convergenţă pentru perioada 2009-2012, obţinut de MEDIAFAX.
"În condiţiile în care nu se vor realiza economii prin reducerea numărului de pensionari pe caz de boală din reexpertizarea stării de sănătate a acestora, este necesară suplimentarea anuală cu două miliarde lei, pe termen mediu, a cheltuielilor cu pensiile. De asemenea, asigurările pentru şomaj pot fi mai mari decât cele estimate în condiţiile unei rate a şomajului superioară celei din scenariul de bază", se arată în document.
Rata şomajului ar putea ajunge la 9% la finele acestui an, într-un scenariu de risc, cu 1,7 puncte procentuale peste proiecţia de bază luată în calcul de Guvern, şi ar urma să coboare la 6,7% anul viitor, ca efect al reluării creşterii economice.
Guvernul a anunţat, după aprobarea proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii, că va verifica dosarele persoanelor ieşite la pensie pe caz de boală.
Într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în luna februarie, premierul Emil Boc a anunţat că persoanele ieşite abuziv la pensie pe caz de boală vor fi trimise la muncă.
"Aici vom economisi în continuare la bugetul de pensii, pentru că într-adevăr există foarte multe abuzuri cu pensiile de invaliditate. De aceea, trebuie protejaţi în continuare toţi aceia care au o boală şi au nevoie de o pensie, şi chiar trebuie să mărim acea pensie de boală, dar trebuie să îi trimitem la muncă pe cei care au intrat pe uşa din dos şi beneficiază de o pensie nemeritată de boală sau de invaliditate", a spus Boc.
Economiile rezultate din aplicarea legii pensiilor şi indicate în scrisoarea suplimentară la acordul cu FMI, datorită unei baze mai mari de contribuţii, unui control mai bun al revendicărilor frauduloase de pensii de invaliditate şi a unui număr mai mic de pensionări anticipate, ar trebui să se situeze, în estimarea Guvernului, la 0,1% din PIB.
Legea pensiilor limitează acordarea de pensii de invaliditate (în număr majorat de la 600.000 persoane în 2001 la 900.000 persoane în 2009) şi a pensiilor anticipate parţial (cu un număr ajuns la 105.000 persoane în 2009, triplu faţă de anii anteriori).
Programul de convergenţă este revizuit în fiecare an şi transmis Comisiei Europene după aprobarea de către Guvern.
( 6 mar 2010, 11:28:45