Preşedintele Traian Băsescu a cerut, vineri, reexaminarea proiectului de completare a Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, motivând că, la o zi după adoptarea în Parlament, Guverul a emis o ordonanţă de urgenţă cu un conţinut mai cuprinzător.
"Proiectul de lege a fost adoptat de Senat la data de 9 noiembrie 2009 şi de către Camera Deputaţilor la data de 9 februarie 2010. O zi mai târziu, respectiv la data de 10 februarie 2010, Guvernul a emis Ordonanţa de urgenţă nr. 6/2010, prin care se modifică şi se completează Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi se completează Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope. O.U.G. nr. 6/2010 oferă soluţii legislative care acoperă problematica consumului anumitor plante şi substanţe ce prezintă pericol pentru sănătatea publică. Această ordonanţă de urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 100 din 15 februarie 2010", se arată în cererea preşedintelui Traian Băsescu.
Potrivit solicitării, în condiţiile în care există o ordonanţă de urgenţă în vigoare ce are un conţinut mult mai cuprinzător decât cel al legii trimise la promulgare, se impune reexaminarea acestei legi în vederea punerii sale în acord cu dispoziţiile cuprinse în ordonanţa de urgenţă.
"Acest lucru este necesar având în vedere necesitatea unei reglementări unitare în materie şi evitarea paralelismelor legislative", se stipulează în document.
Actul normativ trimis spre promulgare completează Legea 143/2000 prin incriminarea comercializării, vânzării, punerii în vânzare, distribuirii, livrării produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic, lista produselor urmând să fie stabilită prin ordin al ministrului sănătăţii, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 9 februarie, un proiect de lege care prevedea interzicerea comercializării, punerii în vânzare, distribuirii şi livrării produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic, proiect iniţiat de un grup de deputaţi. Proiectul stabileşte că punerea în vânzare, distribuirea şi livrarea unor astfel de produse sunt interzise şi se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la trei ani.
Propunerea legislativă, care viza completarea Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, a fost iniţiată de deputaţii PSD Ileana Cristina Dumitrache, Cristian Dumitrescu, Florin Iordache, Costică Macaleţi, Mugurel Surupăceanu şi Tudor Ciuhodaru (independent). Anterior, proiectul de lege fusese adoptat de Senat.
Guvernul a emis, în 10 februarie, o ordonanţă de urgenţă prin care s-a interzis comercializarea unui număr de 36 substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.