Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 mar 2010 - Anul XV, nr. 52 (4343)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Creşterea preţurilor la medicamente de la 1 aprilie va menţine piaţa la nivelul din 2009

Joi, 4 Martie 2010 (17:43:34)

Valoarea în lei a pieţei farmaceutice se va menţine în 2010 la nivelul de anul trecut, în urma creşterii de la 1 aprilie a preţurilor la medicamente din cauza unui curs valutar mai ridicat, iar scumpirile vor viza mai ales produsele compensate şi vor avea un impact redus asupra pacienţilor.

Vânzările de medicamente din România s-au situat anul trecut la 8,7 miliarde lei, în creştere cu 18,5% faţă de 2008, potrivit IMS Health.

"Dacă se va aplica un nou curs valutar va fi o creştere de preţuri care va susţine piaţa la nivelul din 2009, exprimată în monedă naţională, compensând astfel într-o oarecare măsură scăderea în volum. Totodată, dacă de la 1 aprilie noul curs de calcul va fi de 4,25 lei/euro, superior celui actual, de 4 lei/euro, va avea un impact pozitiv în echilibrarea comerţului paralel", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, directorul general al firmei de cercetare IMS Health, Corina Ciolan.

Ea a explicat că preţurile nu vor creşte semnificativ, iar modificarea vizează produsele cu prescripţie, majoritatea fiind compensate.

"Pacientul va simţi într-o mică măsură creşterea preţurilor", a spus Ciolan.

Părerea este împărtăşită şi de Agata Jakončič, country manager al reprezentanţei din România a companiei farmaceutice americane Merck Sharp&Dohme (MSD), care precizează că metodologia de calcul nu presupune doar o ajustare cu rata de schimb, ci şi o recalculare a tuturor preţurilor în funcţie de noile niveluri înregistrate în cele 12 ţări de referinţă.

"Există situaţii în care preţurile au fost scăzute în aceste 12 ţări datorită unor contracte cost-volum agreate între companii şi guvernele ţărilor respective. Ţinând cont de acest aspect, impactul asupra preţurilor va varia de la produs la produs. Vor fi produse care vor avea un preţ mai mic după 1 aprilie, produse care vor rămâne la acelaşi nivel de preţ şi produse al căror preţ va creşte uşor", a precizat Jakončič.

Acoperirea diferenţelor cursurilor de schimb, a întârzierilor mari la plată şi a termenelor extinse până la 210 zile a costat întregul sector farmaceutic aproximativ 250 de milioane de euro în 2009, potrivit estimărilor country manager-ului MSD.

"Nu putem estima care vor fi diferenţele de curs pe care va trebui să le acoperim în 2010 deoarece nu putem anticipa evoluţia monedei locale faţă de euro şi de alte monede non-euro", a menţionat Jakončič.

Consilierul ministrului Sănătăţii, Şipoş Emşe, a anunţat, miercuri, că preţul medicamentelor ar putea creşte de la 1 aprilie cu cel mult 6,25%, după actualizarea preţurilor în funcţie de cursul valutar utilizat în bugetul pe 2010, respectiv 4,25 lei pentru un euro, pentru toate produsele existente în catalogul naţional.

Pe de altă parte, medicamentele aduse din Elveţia se vor scumpi cel mai mult, din cauza aprecierii francului, iar cele importate din Polonia se vor ieftini cu 11%, pentru că leul s-a întărit faţă de zlot.

La 1 februarie 2009, Ministerul Sănătăţii a stabilit un curs fix pentru tot anul de 4 lei/euro pentru calculul preţurilor la medicamentele, ceea ce a determinat pe parcursul anului pierderi pentru producătorii de medicamente de 5-7% din cifra de afaceri, în condiţiile în care cursul a depăşit pragul de 4,3 lei/euro.

Primul efect resimţit pe piaţă după aplicarea măsurii, alături de noua metodă de calcul al preţurilor la medicamentele în funcţie de preţul cel mai mic din 12 ţări europene, a fost creşterea comerţului paralel, în condiţiile în care preţul celor mai multe produse a fost cel mai mic la nivel european. Astfel, distribuitorii străini au cumpărat din România mai ieftin şi au vândut mai scump în alte state europene.

Stabilirea unui curs valutar de decontare a medicamentelor inferior celui real a determinat la sfârşitul anului 2008 sistarea livrărilor de produse farmaceutice de către distribuitori, în condiţiile în care MS a îngheţat preţurile la cursul valutar din aprilie 2007, de 3,32 lei/euro şi 2,44 lei/dolar, deşi cursul de import era la momentul respectiv cu 15-20% mai mare.

În aprilie 2009, Ministerul Sănătăţii a permis distribuitorilor să cumpere produsele de la furnizori în lei, riscul legat de depreciere fiind astfel împărţit de către firmele de distribuţie şi producători.

În Catalogul Naţional al Medicamentului (CANAMED) sunt înregistrate 5.042 medicamente, toate acestea având preţurile reglementate de Ministerul Sănătăţii. Din totalul acestor produse, 3.812 sunt străine şi 1.230 româneşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creşterea preţurilor la medicamente de la 1 aprilie va menţine piaţa la nivelul din 2009.
 Vizualizări articol: 779 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Creşterea preţurilor la medicamente de la 1 aprilie va menţine piaţa la nivelul din 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei