Creditele bancare contractate de autorităţile locale pentru cofinanţarea proiectelor europene vor fi garantate de stat în cuantum de 80% din credit şi în limita unui plafon total de 300 milioane euro, prin intermediul Fondului Naţional de Garantare pentru IMM, după modelul programului "Prima Casă".
Perioada maximă de tragere a creditului garantat de stat va fi de patru ani, iar garanţia va fi acordată pentru contracte câştigate şi finanţate din fonduri europene, potrivit datelor prezentate la Guvern de ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.
Proiectele vor fi selectate inclusiv după principiul "primul venit, primul servit".
Întrebat de presă care este motivul pentru care împrumuturile autorităţilor locale sunt garantate prin Fondul de Garantare pentru IMM, ministrul a arătat că acesta este cel care administrează sistemul de garanţii.
"Acolo am dat în administrare acest sistem de garanţii, cineva trebuie să administreze acest sistem", a spus Vlădescu.
Guvernul a decis, în urmă cu două săptămâni, să garanteze creditele contractate de către autorităţile locale pentru cofinanţarea proiectelor europene.
De aceste garanţii vor beneficia administraţiile locale, instituţiile de învăţământ superior de drept public acreditate sau instituţiile de cercetare-dezvoltare de drept public pentru infrastructură, precum şi operatorii regionali de alimentare cu apă şi canalizare.
Autorităţile române au obţinut la negocierile cu experţii FMI o majorare cu un miliard de euro a plafonului de garanţii guvernamentale stabilit pentru acest an.
La revizuirea din septembrie a acordului stand-by, Guvernul a obţinut o creştere a plafonului de garanţii publice la 7,7 miliarde lei în 2009 şi la 8,6 miliarde lei în 2010, dar sub condiţia ca garanţiile suplimentare faţă de plafonul iniţial de 6 miliarde lei să fie dedicate exclusiv finanţării în contrapartidă a proiectelor de investiţii finanţate de UE sau de alte instituţii multilaterale.