Preşedintele Comisiei PNL de Statut, Mircea Ionescu Quintus, a declarat, miercuri, că membrii comisiei vor propune Delegaţiei Permanente trei variante privind modul de alegere a noii conduceri a partidului, respectiv vot uninominal, vot pe liste şi o variantă intermediară de liste votate uninominal.
"Am hotărât ca, în privinţa modului de alegere a BPC, să supunem în discuţie trei variante: o variantă de alegere pe listă, o variantă de alagere prin vot uninominal şi o variantă intermediară pe care o propun eu, în care listele să fie votate uninominal şi să câştige lista majoritară în întregime. Nu pot să spun mai multe amănunte", a susţinut Mircea Ionescu Quintus.
El a afirmat că preşedintele PNL Crin Antonescu pare că acceptă propunerea sa intermediară de liste votate uninominal, o discuţie cu acesta având loc înainte de BPC.
"Am vorbit şi cu preşedintele, se pare că nu ar fi împotriva unui asemenea sistem. Dorim să împăcăm votul uninominal şi cu dorinţa preşedintelui de a-şi asigura un Birou Politic cu care să poată să lucreze", a spus Quintus.
În privinţa componenţei BPC, preşedintele Comisiei de Statut a precizat că "vor fi 15 vicepreşedinţi, vreo 17 membri titulari, plus preşedintele".
"La şedinţele Biroului Politic vor fi invitaţi structurile de tineret, femei, studenţi şi aleşi locali, plus liderii grupurilor parlamentare şi foştii preşedinţi, preşedintele Senatului PNL. Deci nu s-a schimbat aproape nimic", a mai spus el.
Întrebat dacă se propune desfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, Quintus a răspuns: "Nici nu am luat-o în seamă".
Întrebat dacă va fi lăsată Delegaţia să ia o decizie în această privinţă, seniorul PNL a spus: "Nu. Nu ni s-a făcut vreo propunere din partea nimănui să menţinem funcţia".
Seniorul PNL a mai spus că la Comisie s-a îmbunătăţit posibilitatea acţiunii şi organizării filialelor.
El a spus că va da mai multe detalii după şedinţa BPC.
"Cred că, din toată această modificare, Statutul iese îmbunătăţit", a conchis Quintus.
Mircea Ionescu Quintus a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că va propune colegilor din Comisie şi membrilor BPC o variantă inermediară de alegere a conducerii PNL la Congres - un vot pe liste deschise.
"Practic, votul să fie individual, iar lista care are cele mai multe voturi va câştiga", a spus Quintus. El a menţionat că lista nu este închisă din momentul în care fiecare fiecare om de pe aceasta este votat individual.
"Voi propune membrilor Comisiei ca oamenii de pe listă să fie votaţi individual. Să zicem că sunt 30 pe o listă, fiecare votant are dreptul să încercuiască 30 de nume, pot să fie şapte nume pe o listă, trei nume pe alta, şi pe alta 20, şi lista asta câştigă în întregime. Mergând pe ideea că Delegaţia Permanentă şi Congresul vor hotărî sistemul de vot pe liste, cine candidează este obligat să aibă moţiune şi listă", a spus seniorul PNL.