Primarul Craiovei, Antonie Solomon, care este liderul PDL Craiova, a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce a fost audiat timp de câteva ore la DNA Piteşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.
După aproximativ patru ore de audieri, Solomon a fost scos sub escortă, cu cătuşe la mâini, din sediul DNA Piteşti, fiind urcat într-o maşină a Poliţiei Judeţene Argeş.
El a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor despre acuzaţia sub care a fost reţinut.
Avocatul primarului a refuzat, la rândul său, să facă declaraţii, spunându-le jurnaliştilor să se adreseze procurrilor pentru a afla detalii.
Primarul Craiovei, Antonie Solomon, s-a prezentat, marţi după-amiază, în jurul orei 16.00, la sediul teritorial Piteşti al DNA, pentru audieri, după ce, dimineaţă, procurorii au ridicat de la locuinţa şi biroul acestuia înscrisuri şi acte care au legătură cu cazul hipermarketului PIC al omului de afaceri Cornel Penescu.
Întrebat de jurnaliştii prezenţi în faţa sediului DNA Piteşti de ce se află la DNA, Solomon a răspuns: "Nu ştiu, e o reclamaţie... Mititelu (n.r. - Adrian Mititelu, finanţatorul echipei Universitatea Craiova)... Nedelescu... (n.r. - Gheorghe Nedelescu, fost viceprimar al Craiovei) ... Nu ştiu ce au făcut ei cu Penescu".
Potrivit unui comunicat al biroului de presă al Primăriei Craiova, procurorii DNA Piteşti i-au solicitat lui Antonie Solomon documente şi înscrisuri care se referă la autorizarea construcţiei hipermarketului PIC, dar şi acte privind contractul de concesiune a Stadionului "Ion Oblemenco" către Clubul Universitatea Craiova.
"De asemenea, au fost solicitate protocolul de colaborare între Primăria municipiului Craiova şi Clubul de fotbal Universitatea Craiova şi acordul prin care Primăria şi Consiliul Local Craiova au pus la dispoziţia clubului de fotbal, în mod gratuit, Stadionul «Ion Oblemenco»", se arată în comunicatul Primăriei Craiova.
Conform sursei citate, procurorii anticorupţie au solicitat, în baza unor mandate de percheziţie, accesul în biroul primarului Antonie Solomon şi la locuinţele acestuia din Craiova şi localitatea Leamna.
"De aici au fost ridicate documente şi înscrisuri care dovedesc provenienţa bunurilor personale, conform Declaraţiei de avere", se precizează în comunicatul primăriei.
Primarul Antonie Solomon a declarat că se aştepta să fie chemat la sediul DNA Piteşti, întrucât, în ultimele săptămâni, au fost audiaţi mai mulţi angajaţi ai instituţiei pe care o conduce cu privire la autorizaţiile de construire a hipermarketului PIC, deţinut de omul de afaceri Cornel Penescu.
"Ceea ce s-a întâmplat astăzi (marţi – n. r.) face parte din procedura legală pe care procurorii au urmat-o. Aşa cum am declarat, mă supun oricăror verificări venite din partea instituţiilor abilitate ale statului, pentru că nu am nimic de ascuns şi nu am încălcat legea. În privinţa verificării domiciliului şi a biroului, acestea s-au făcut în baza unei sesizări către DNA, privind modul de obţinere a averii mele. Sper ca acest dosar să se soluţioneze cât mai rapid, iar cei vinovaţi să răspundă în faţa legii", arată Antonie Solomon, citat în comunicatul menţionat.
Tot marţi, la sediul Serviciului Teritorial DNA Piteşti, a fost audiat, timp de aproximativ cinci ore, şi finanţatorul clubului FC Argeş, Cornel Penescu. La ieşirea de la DNA, Penescu a spus că audierile nu au avut legătură cu "un act de corupţie", ci cu transferurile unor jucători de la FC Argeş la Universitatea Craiova.
"Singura mea legătură cu Craiova este doar faptul că dau drumul la hipermarket-ul meu de la Craiova, care se va redeschide în luna mai. Singura mea legătură cu Solomon sunt aceste transferuri. Nu am fost audiat din cauza mitei, iar în sediul DNA nu m-am întâlnit cu domnul Solomon şi nu am fost confruntat cu el", a declarat Penescu, care s-a declarat surprins că şi primarul Craiovei este la audieri la DNA.
În 8 februarie, fostul viceprimar al Craiovei Gheorghe Nedelescu, actual consilier local, a fost audiat la DNA Piteşti, în legătură cu terenul şi autorizaţia eliberată pentru construirea în municipiu a hypermarketului PIC, al omului de afaceri Cornel Penescu.
În 4 februarie, primarul Craiovei, Antonie Solomon, anunţa că la cererea "organelor statului" a pus la dispoziţie toate actele solicitate în legătură cu terenul şi autorizaţia eliberată pentru construirea în municipiu a hypermarketului PIC, deţinut de finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, precizând că a "procedat legal" atunci când a semnat autorizaţia de construcţie.
Pe de altă parte, surse judiciare susţineau că prezenţa omului de afaceri Adrian Mititelu la DNA, în urmă cu câteva săptămâni, nu ar fi avut legătură cu corupţia din fotbal, ci cu un dosar privind o eventuală mită oferită pentru obţinerea unor avize legate de acel teren. Finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, a cumpărat, în 2006, un teren în Craiova de la patronul clubului Universitatea, Adrian Mititelu, pentru deschiderea unui magazin PIC.
Conform surselor citate, procurorii DNA i-ar fi pus lui Mititelu o înregistrare a unei convorbiri telefonice între el şi Penescu, în care finanţatorul clubului FC Argeş i-ar fi spus că a rezolvat cu o sumă de bani oferită pentru obţinerea actelor necesare deschiderii magazinului.
Totodată, primăria Craiova a anunţat, în 24 februarie, că este dispusă să reia discuţiile cu Universitatea în vederea încheierii unui nou contract de concesiune pentru stadionul "Ion Oblemenco", contra sumei de 1 euro/lună, după ce gruparea craioveană nu a primit acordul de a evolua la Turnu Severin.
Într-o adresă trimisă la data de 12 ianuarie, conducerea clubului Universitatea Craiova a fost somată de Primăria Municipiului Craiova să părăsească arena Ion Oblemenco începând cu 31 ianuarie, când expira contractul ce are ca obiect concesionarea spaţiilor de antrenament şi competiţii din acest stadion.