Plenul Camerei Deputaţilor a decis, luni, să adopte solicitarea PDL de introducere pe ordinea de zi a Legii Statutului funcţionarilor publici, decizia fiind contestată de liberali şi de social-democraţi, care au părăsit sala de şedinţe.
Propunerea de introducere pe ordinea de zi a Legii Statutului funcţionarilor publici a fost adoptată de plen cu 105 voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" şi două abţineri.
După votul plenului, exprimat, potrivit PNL şi PSD, cu încălcarea Regulamentului pentru că nu se terminaseră intervenţiile procedurale, viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a anunţat că liberalii nu vor să paricipa la "şemecheria" PDL.
Viceliderul PSD Aura Vasile care a anunţat şi ea de la tribuna Camerei că social-democraţii vor părăsi sala de plen.
În această situaţie, liderul deputaţilor PDL Mircea Toader a cerut o pauză de consultări de 10 minute pentru a-i convinge pe deputaţii PNL şi PSD să se întoarcă la lucrări.
La începutul şedinţei de plen, vicepreşedintele Camerei, Ioan Oltean, a propus plenului introducerea pe ordinea de zi a poriectului de lege privind funcţionarii publici.
"Vă propun la ca capitolul priorităţi să fie trecut proiectul de lege pentru modificarea Legii 188 privind funcţionarii publici, iar actuala poziţie 4 să devină poziţia 5 şi să urmeze renumerotarea ordinii de zi. Nu am să insist asupra elementelor care mă determină să fac această propunere, vă asigur că este o necesitate stringentă de a modifica Legea şi de a o pune această Lege în acord cu hotărârea Curţii Constituţionale. Vă rog s propuneţi plenului această modificare", a susţinut Oltean.
Vicepreşedintele Camerei a mai spus că ordinea de zi este adoptată de comitetul liderilor de grup, menţionând că plenul este suveran.
El le-a spus deputaţilor că sunt în prezenţa "unui raport întocmit de Comisia sesizată în fond" şi că există toate elementele care îndrituiesc punerea în dezbaterea Camerei a acestui proiect de lege.
În replică, Valeriu Zgonea a menţionat că nu poate fi suplimentată ordinea de zi cu un punct inexistent, invocând faptul că această este stabilită de comitetul de lideri care să stabilească ordinea de zi.
"Cum să discutăm suplimentarea unui punct pe ordinea de zi care nu există? Vă rog să cereţi liderilor să stabilească ordinea de zi. Dacă aceasta nu există, dumneavoastră sau Mircea Toader poate să vină cu o formulă de propunere în faţa plenului. Trebuie să discutăm despre ordinea de zi. Ştiţi foarte bine că nu aţi cerut un vot al comitetului liderilor cu privire la ordinea de zi. În Parlament dacă eşti de la PDL poţi propune oricând ca un lucru ilegal să devină legal. Articolul 38 este suveran", a spus Zgonea.
Vicepreşedintele Camerei Ludovic Orban a criticat, luni, intenţia PDL de introduce ilegal pe ordinea de zi proiectul de lege privind Statutul funcţionarilor publici, solicitând ca legea să fie redezbătută de Comisiile de Adminsitraţie şi Muncă.
Deputaţii din Comisia de administraţie au dezbătut proiectul de lege transmis de Guvern privind modificarea Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici în procedură de urgenţă, organizând o şedinţă înaintea reuniunii Biroului Permanent, care să decidă intrarea acestui act normativ în discuţiile plenului de marţi.
Membrii Comisiei de administraţie au decis să modifice legea privind funcţionarii publici aprobând mai multe amendamente, printre care două propuse de parlamentari PDL, care vizează la articolul 65 reducerea numărului de ani necesari pentru promovarea în funcţie a funcţionarilor publici, de la patru la trei ani, şi la articolul 57 reducerea numărului de ani necesari în specialitatea studiilor necesare funcţiei publice pentru ocuparea funcţiilor de conducere, de la cinci la trei ani.
În plus, Comisia pentru administraţie publică a decis să adopte şi amendamentul propus de deputaţii jurişti privind suspendarea aplicării prevederilor legii privind promovarea funcţionarilor publici până la data de 31 decembrie 2010.
Legea a fost adoptată de plenul Senatului, pe 22 februarie, cu 69 de voturi "pentru", 44 de voturi "împotrivă" şi o abţinere.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a menţionat că proiectul completează Legea 188 privind Statutul funcţionarilor publici în condiţiile în care Curtea Costituţională a admis excepţiile de neconstituţionalitate în privinţa ordonanţelor 34 şi 105, din 2009, prin care au fost introduse o serie de reglementări în domeniul funcţiei publice.
El a precizat că proiectul de act normativ propune transformarea funcţiilor de conducere de natură contractuală de directori coordonatori şi directori coordonatori adjuncţi din instituţiile publice deconcentrate în funcţii publice de conducere, conform legii 188, sub denumirea de directori şi directori adjuncţi.
Potrivit lui Blaga, legea prevede dreptul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici de a suspenda organizarea sau desfăşurarea unui concurs sau examen dacă se constată că nu au fost îndeplinite condiţiile legale.
Ministrul a făcut aceste afirmaţii la dezbaterea şi adoptarea în Senat a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici.
El a menţionat că a atras atenţia, în 2007, când Guvernul Tăriceanu "a dat prefecţii afară", că "s-a încheiat o etapă din păcate bună a înalţilor funcţionari publici şi s-a deschis Cutia Pandorei".
Curtea Constituţională a decis, în 3 decembrie 2009, că prevederi din OUG 105/2009 cu privire la serviciile deconcentratele contravin Constituţiei, în condiţiile în care actul normativ a preluat integral conţinutul din vechea OUG 37/2009, declarată de asemenea neconstituţională, în 7 octombrie 2009.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.