Ucigaşii liderului Hamas Mahmoud al-Mabhouh au folosit un drog pentru a-l paraliza, după care l-au sufocat, a anunţat duminică poliţia din Dubai, citând o expertiză medico-legală, relatează AFP.
"Ucigaşii au folosit un sedativ, succinilcolină, pentru a-l paraliza înainte de a-l sufoca", a anunţat într-un comunicat comandantul adjunct al poliţiei, generalul Khamis Mattar al-Mazeina.
La rândul său, şeful poliţiei din Dubai, citat în cursul serii de televiziunea cu capital saudit Al-Arabiya, a declarat că unul dintre palestinienii reţinuţi de serviciile sale a fost acuzat că a furnizat "ajutor logistic" membrilor comandoului care a executat victima.
El a afirmat că poliţia din Dubai a reuşit "singură şi fără ajutor extern" să reconstituie crima, potrivit Al-Arabiya.
Generalul Khalfan declarase recent că doi palestinieni suspectaţi de implicare în asasinat au fost extrădaţi de Iordania şi sunt deţinuţi la Dubai. Presa a menţionat un al treilea suspect palestinian, dar această informaţie nu a fost confirmată oficial.
Mahmoud al-Mabhouh, considerat de Israel ca având un rol esenţial în contrabanda de arme cu destinaţia Fâşia Gaza, controlată de mişcarea palestiniană Hamas, a fost găsit mort la 20 ianuarie, într-un hotel din Dubai. Poliţia oraşului-emirat a multiplicat de două săptămâni anunţurile privind circumstanţele morţii acerstuia, acuzând serviciile de informaţii israeliene, Mossad.
Potrivit generalului Mazeina, "ucigaşii au folosit această metodă pentru a lăsa impresia unei morţi naturale, cu atât mai mult cu cât victima nu prezenta niciun semn de rezistenţă".
Potrivit unui toxicolog al departamentului de medicină legală al poliţiei, citat de comunicat, succinilcolina, cunoscută şi sub numele de suxametoniu, relaxează musculatura şi este folosită în chirurgie în anestezii.
În opinia lui, acest sedativ i-a fost administrat victimei prin injecţie. Expertiza nu a reuşit să determina doza folosită, deoarece medicamentul este dificil de depistat în organism, a adăugat el.
În declaraţiile publicate sâmbătă, generalul Khalfan i-a cerut directorului Mossad, Meir Dagan, să recunoască responsabilitatea serviciilor sale în această crimă.
Poliţia din Dubai a publicat o listă cu 26 de suspecţi deţinători, potrivit acesteia, de paşapoarte falsificate (12 britanice, şase irlandeze, patru franceze, trei australiene şi unul german), împreună cu fotografiile lor, precizând că paşapoartele sunt autentice şi că suspecţii le-au folosit în mod fraudulos prin furt de identitate.
Vineri, acelaşi oficial a declarat că dispune de o "dovadă de necontestat de ADN de la unul dintre asasini", precum şi de "amprentele digitale" ale mai multor suspecţi.
Oficialii israelieni afirmă că nimic nu dovedeşte implicarea serviciilor lor secrete în asasinat, chiar dacă presa din statul evreu lasă clar de înţeles că acestea sunt responsabile de această crimă.
Generalul Khalfan a salutat, de asemenea, "cooperarea bună" între serviciile sale şi cele cinci ţări occidentale ale căror paşapoarte au fost folosite de membrii comandoului. El a anunţat şi un proiect de înfiinţare a unei unităţi internaţionale pentru urmărirea celor 26 de persoane.