Ministerul Educaţiei regretă decizia celor 50 de profesori membri ai Federaţiei "Spiru Haret" de a picheta Prefectura Timiş şi precizează că OUG 114 şi HG 1618 invocate pentru a ieşi în stradă nu afectează actul educaţional, ci aduc calitate şi opresc risipa.
"Aşa cum a precizat în nenumărate rânduri ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, în niciun caz actele normative nu vor aduce în sistem ceea ce susţin cei 50 de profesori, salariile lor nu vor scădea prin legea salarizării unice şi nici nu putem vorbi despre zeci de mii de profesori care vor fi daţi afară. Măsurile luate au ca scop creşterea calităţii actului educaţional şi o mai eficientă cheltuire a banului", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ministerului, Melania Mandas Vergu.
Ea a spus că de câte ori au fost semnalate decizii exagerate ale unor inspectorate şcolare, Ministerul Educaţiei a intervenit rapid pentru rezolvarea problemei.
"Ministerul nu intenţionează să ia măsuri aberante şi nici nu este de acord cu astfel de măsuri dacă ar fi luate la nivelul inspectoratelor şcolare, dar reţeaua de învăţământ trebuie eficientizată, mai ales că există licee cu 17 elevi într-o clasă. Acest lucru trebuie soluţionat într-un fel, pentru că, menţinând acest număr foarte scăzut de elevi, banul se risipeşte", a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.
Melania Mandas Vergu a adăugat că finanţarea unităţilor de învăţământ pe baza standardelor de cost per elev este o decizie importantă a Guvernului şi are ca scop folosirea eficientă a banilor.
HG 1618/2009, publicată în Monitorul Oficial din 29 decembrie 2009, prevede finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, finanţate din bugetele locale, pe baza standardelor de cost per elev şi preşcolar pentru anul 2010.
În ce priveşte reducerea de personal prin aplicare finanţării per elev, purtătorul de cuvânt al Ministerul Educaţiei a spus că aceasta nu poate fi cunoscută cu exactitate decât la 31 august, după ce se vor încheia toate acţiunile privind mişcarea de personal. De asemenea, Ministerul Educaţiei nu poate estima încă situaţia disponibilizărilor personalului auxiliar.
"Ministrul precizează încă o dată că banii care revin prin legea salarizării unice vor fi primiţi de către profesori fără nicio problemă", a mai spus Vergu.
"Regretăm situaţiile ivite la nivelul unor inspectorate şcolare şi vom interveni pentru ca profesorii să înţeleagă exact măsurile pe care Ministerul Educaţiei vrea să le ia pentru eficientizarea sistemului de învăţământ", a conchis purtătorul de cuvânt al MECTS.
Aproximativ 50 de profesori, membri ai Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" au pichetat, vineri, Prefectura Timiş, cerând blocarea a două acte normative emise de Guvern, care, în opinia lor, vor duce la zeci de mii de concedieri în sistemul de învăţământ. Protestatarii au cerut demisia ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu.
Potrivit liderului Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" - filiala Timiş, Virgil Popescu, principala revendicare a profesorilor este blocarea aplicării Ordonanţei de Urgenţă 114 din 2009 şi a Hotărârii de Guvern 1618 din 2009, privind unele măsuri financiar-bugetare, care vor duce la reducerea a "zeci de mii de posturi în învăţământ de la 1 septembrie 2010".
"Prin Hotărârea de Guvern 1618 se vor face reduceri importante de personal. Prin comasarea şcolilor, zeci de mii de profesori vor rămâne pe drumuri. În mediul rural dispar şcoli şi clase. Este inadmisibil, incorect şi de neînţeles această măsură", a afirmat Popescu.
Virgil Popescu a precizat că acţiunile de protest vor continua şi săptămâna viitoare, joi, când profesorii vor picheta sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.
Federaţia "Spiru Haret" a pichetat, în 3 februarie, Ministerul Educaţiei. Protestul a fost prima acţiune din calendarul stabilit de federaţie şi urmăreşte blocarea aplicării OUG 114/2009 care prevede reducerea cu 15.000 a numărului posturilor din sistem, modificarea OUG 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, derularea unui dialog social real şi implicarea partenerilor de dialog în toate deciziile Ministerului Educaţiei privind personalul din învăţământ.
La discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, sindicatele din învăţământ s-au declarat nemulţumite de OUG 114, susţinând că MECTS nu are cifre exacte şi că în aceste condiţii nu se poate vorbi despre măsurile necesare aplicării acestei actului normativ.
Potrivit Ministerului Educaţiei, în urma analizelor s-a constatat că este posibilă aplicarea OUG 114/2009 începând cu 1 septembrie 2010. Ministerul Educaţiei preciza că, din analiza situaţiilor transmise de inspectoratele şcolare, reiese că la nivel local pot fi luate măsuri care să ducă la eficientizarea cheltuirii banului public şi la păstrarea calităţii învăţământului.
Inspectorii şcolari susţin că ar putea reduce anumite posturi, nu didactice, ci mai ales administrative, de contabili, portar sau femeie de serviciu, dar şi că aceste reduceri trebuie analizate.