Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, consideră că agricultura europeană nu se îndreptă spre declin, în pofida unei reduceri cu 14% a venitului agricol anul trecut, iar ajutoarele directe rămân unul dintre principalele instrumente pentru susţinerea sectorului.
"Consider că ajutoarele directe rămân unul dintre principalele instrumente, însă acestea ar trebui să fie mai echitabile şi mai credibile", a declarat Cioloş, într-un interviu acordat publicaţiei franceze Les Echos.
El a adăugat că anul trecut a fost dificil pentru mulţi producători agricoli europeni, însă această situaţie nu reprezintă o tendinţă de scădere a activităţii.
"2007 a fost un an record pentru anumite sectoare din agricultură, iar diferenţele faţă de 2009 nu reprezintă decât volatilitatea în creştere a pieţelor. Dacă luăm în calcul previziunile în ceea ce priveşte creşterea populaţiei şi majorarea cererii pentru produse alimentare, nu ne putem permite să acceptăm declinul agriculturii europene", a afirmat comisarul european.
Adaptarea sectorului agricol la cerinţele pieţelor şi mondializarea au ca efect chiar creşterea volatilităţii pieţelor. Spre exemplu, preţurile produselor lactate au crescut la niveluri record în al doilea semestru din 2007, pentru a scădea la minime istorice în primăvara anului trecut, a arătat Cioloş.
În opinia sa, aceasta situaţie subliniază nevoia unor instrumente de gestiune a pieţelor. Din acest punct de vedere, intervenţia statului va deveni o plasă de siguranţă.
În legătură cu existenţa unor mijloace de limitare a impactului fluctuaţiilor materiilor prime agricole, comisarul european a indicat că a fost înfiinţat un grup special însărcinat cu studiul crizei în sectorul lactatelor. Totodată, el a precizat că instrumente precum intervenţia statului au jucat un rol important în a realiza o reducere a ofertei pe piaţa Uniunii.
Oficialul european subliniază că exporturile agricole din UE au mari posibilităţi de dezvoltare, datorită calităţii produselor.
"Agriculturii europene nu-i lipsesc avantajele, însă acestea trebuie puse în evidenţă de politicile noastre", a mai spus Cioloş.