Ministrul Muncii Mihai Şeitan a declarat, joi, la o dezbatere despre piaţa muncii, că deşi va mai fi înregistrată o oarecare creştere a numărului de şomeri, nu crede că numărul acestora va ajunge la un milion, aşa cum s-a estimat iniţial.
"Avem un semnal modest de îmbunătăţire a ratei şomajului, pentru că în februarie, cel puţin în 20, nu s-a înregistrat o creştere a şomajului. Aş fi fericit să văd că nici în martie această rată nu va creşte. Cred că cifra de un milion de şomeri nu va fi atinsă, chiar dacă va mai exista o creştere oarecare a numărului de şomeri", a spus ministrul Muncii.
El a adăugat că la sfârşitul acestui an România ar putea avea o rată a şomajului mai mică decât în decembrie 2009.
Ministrul Muncii a mai spus că cea mai mare problemă privind ocuparea pieţei de muncă o au tinerii şi că la baza măsurilor privind ocuparea forţei de muncă ar trebui să stea recalificarea profesională şi reconversia, iar acestea să fie făcute în funcţie de cererea de pe piaţa forţei de muncă.
Potrivit datelor înregistrate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în 2009 au fost înregistrate 1.068.282 de intrări în sistemul de şomaj, din care 802.684 au fost intrări noi rezultate din dizponibilizări colective şi absolvenţi care nu şi-au găsit loc de muncă, şi 762.340 au fost ieşiri din sistem.
De asemenea, în 2009 au fost semnalate circa 418.000 de locuri de muncă vacante, iar 66.000 dintre acestea au fost declarate în mod repetat vacante deoarece nu se ocupau.
Potrivit ANOFM, din numărul total de disponibilizări anunţate în cursul anului trecut, doar 62 la sută s-au materializat, însemnând circa 120.000.
Rata şomajul în luna ianuarie a continuat să crească, ajungând la 8,1 la sută, faţă de 7,8 la sută în ultima lună a anului trecut şi 4,9 la sută în ianuarie 2009.
Şeitan spunea, miercuri, că rata şomajului din România este sub media europeană în luna februarie, până în acest moment, constatându-se că aceasta a rămas la acelaşi nivel din ianuarie. El preciza că media ratei şomajului la nivel european este de peste 10 la sută, iar România încă se află sub acest nivel.
Şomajul se va menţine ridicat în 2010 şi presiunile economice la care sunt supuse firmele şi populaţia vor continua să împovăreze bilanţurile băncilor, dar există semnale că activitatea economică se redresează, iar creşterea economică ar putea fi înregistrată încă din primul trimestru al anului. Estimările privind cadrul macroeconomic pentru anul 2010 sunt incluse în scrisoarea de intenţie la acordul stand-by cu FMI, obţinută de MEDIAFAX.
Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu România, Jeffrey Franks, declara, în 27 ianuarie, într-un interviu acordat ProTV, că şomajul va continua să crească până la jumătatea acestui an şi ar putea atinge un milion de persoane.
La sfârşitul lunii ianuarie, premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să evite să mai lanseze estimări privind numărul de şomeri sau concedieri din acest an, arătând că astfel de anunţuri creează o stare de tensiune în rândul populaţiei şi nici nu sunt susţinute de simulările efectuate la momentul construcţiei bugetului pe 2010.