Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat joi, la Târgu Jiu, într-o conferinţă de presă, că va susţine ca în viitoarea Constituţie a României votul să fie obligatoriu, iar Parlamentul să aibă două Camere legislative, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ponta a făcut publice doar trei din viitoarele modificări pe care le doreşte aduse la Constituţie, prima dintre ele fiind cea a limitării numărului de deputaţi la 300, conform referendumului de anul trecut.
El a precizat însă că PSD nu va renunţa la existenţa Senatului, menţionând că aceasta este o cerinţă a Tratatului de la Lisabona.
"E clar că majoritatea populaţiei doreşte o Cameră cu 300 de membri, dar ne dorim, indiferent de riscuri sau atacurile mediatice, o Cameră superioară, care să reprezinte comunităţile locale, care să fie aleasă de consilierii locali şi judeţeni, să nu fie aleasă direct de populaţie. Conform Tratatului de la Lisabona, va avea competenţe de a legifera şi de a reprezenta comunităţile locale", spune Ponta.
Şeful PSD a menţionat că doreşte ca în viitoarea Constituţie să fie prevăzută şi interdicţia migrării parlamentarilor de la un partid la altul, după modelul aleşilor locali. Victor Ponta a precizat însă că va milita şi pentru ca votul să devină obligatoriu pentru români prin noua Constituţie.
"Eu m-am convins că una din căile prin care putem îndepărta pericolul manipulării, cumpărării voturilor este votul obligatoriu. Dacă voi avea sprijin în acest sens, mă voi bate pentru ca votul obligatoriu să apară în viitoarea Constituţie", a spus Ponta.
Victor Ponta a participat joi la o întâlnire cu colegii din PSD Gorj, organizaţie pe care o reprezintă în Parlament şi care l-a susţinut pentru a deveni preşedinte al partidului. Şeful PSD va avea joi seară o întâlnire şi cu colegii de la PSD Mehedinţi.
Propunerea PDL privind înfiinţarea Comisiei de revizuire a Constituţiei a fost respinsă, luni, în Birourile Permanente al Senatului şi Camerei Deputaţilor, reprezentanţii PNL şi PSD votând împotriva acesteia, a anunţat liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu.
Secretarul Senatului Orest Onofrei (PDL) a declarat că în Birourile Permanente reunite s-a decis amânarea includerii pe ordinea de zi a Camerelor a înfiinţării Comisiei de revizuire a Constituţiei, fiind "o chichiţă procedurală" folosită de reprezentanţii opoziţiei.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, luni, că parlamentarii PSD şi PNL creează un precedent "extrem de periculos" pentru că se opun Comisiei de revizuire a Constituţiei pentru trecerea la Parlamentul unicameral, iar PDL va solicita din nou înfiinţarea acestei comisii.
Anastase, a mai spus, marţi, la RFI România, că există varianta depunerii de către PDL a unui proiect legislativ pentru revizuirea Constituţiei şi a calificat acţiunea parlamentarilor PSD şi PNL în privinţa comisiei de revizuire drept "laşă".
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, luni, după şedinţa Birourilor Permanente reunite, că amânarea constituirii Comisiei pentru elaborarea propunerii de revizuire a Constituţiei constituie un gest de responsabilitate, fiind posibile astfel consultări între liderii grupurilor parlamentare.
La referendumul naţional din 22 noiembrie 2009, 77,78% din alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane, prezenţa fiind de 50,95%.
Conform articolului 150 din Constituţie, revizuirea legii fundamentale poate fi iniţiată de preşedintele ţării la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.