Peste 100 de kilograme de plante etnobotanice, peste o mie de pastile şi circa 4.500 de pliculeţe cu substanţe trecute recent pe lista celor interzise au fost ridicate de poliţiştii din întreaga ţară în cele zece zile în care proprietari "magazinelor de vise" erau obligaţi să-şi licideze stocurile.
Acţiunea a fost, potrivit reprezentanţilor Poliţiei, menită să-i asiste pe proprietarii magazinelor care vindeau acest gen de substanţe să-şi lichideze stocurile în condiţiile legii.
Astfel, pe durata celor zece zile de graţie acordate prin lege deţinătorilor acestui gen de substanţe, poliţiştii au mers în controale la sediile magazinelor şi depozitelor şi au ridicat circa 102 kilograme de substanţe cu efect psihotrop, peste o mie de pastile şi 4.500 de pliculeţe, cu scopul de a le expertiza şi apoi a le distruge.
"Valoarea substanţelor scoase de pe piaţă este de peste 3.100.000 de lei", scriu, într-un comunicat de joi, reprezentanţii Poliţiei.
Aceştia au explicat că, deşi deţinătorii de stocuri de astfel de produse aveau la dispoziţie zece zile pentru a le distruge, termen care a expirat joi, poliţiştii au verificat mărfurile şi au ridicat produsele pentru a le distruge în condiţiile legi.
"Deşi aveau dreptul să le deţină, poliţiştii au mers în controale la depozite pentru a vedea care sunt stocurile, pentru a se asigura că mărfurile nu sunt vândute sau distruse în condiţii improprii şi pentru a le pune în vedere proprietarilor respectivelor mărfuri că de joi deţinerea lor se pedepseşte. Ridicarea produselor pentru distrugere s-a făcut pentru a veni în sprijinul celor care doreau să respecte legea şi care ar fi fost obligaţi ca, pe cheltuiala proprie, să le distrugă conform legii, în faţa unei comisii din care să facă parte şi un poliţist", a explicat unul dintre reprezentanţii Centrului pentru Relaţii cu presa al Poliţiei Române.
La controlul care a avut loc în toată ţara au participat 2.510 poliţişti, dar şi reprezentanţi ai altor autorităţi ale statului, precum cele de mediu sau fiscale. Au fost controlate 440 de magazine şi depozite.
Cu ocazia aceluiaşi control, poliţiştii au constatat 17 infracţiuni, fiind întocmite 12 dosare penale în care sunt cercetate 29 de persoane. "Este vorba fie de cazuri în care magazinele continuau să vândă produse de acest gen, lucru interzis de lege în cele zece zile de graţie, fie de locuri în care erau ţinute substanţe în al căror amestec se regăseau substanţe deja aflate pe lista drogurilor anterior actului normativ din februarie", a mai explicat sursa citată.
Pe lângă dosarele penale, reprezentanţii Gărzii Financiare şi cei ai autorităţilor de mediu au acordat şi ei diverse amenzi, în număr de 25 şi în cuantum total de 73.000 de lei, pentru diferite abateri.
Acţiunile au fost declanşate în 15 februarie, după publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă prin care Guvernul a interzis comercializarea unui număr de 36 substanţe şi plante etnobotanice ce au fost trecute în lista drogurilor. Actul normativ a introdus în categoria drogurilor 27 de substanţe şi 9 plante etnobotanice cu efect halucinogen, odată cu intrarea în vigoare a actului normativ acestea nemaiputând fi deţinute şi comercializate.