Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că PSD va depune un proiect de lege de modificare a Constituţiei, pentru reducerea numărului de parlamentari, introducerea mandatului imperativ şi transfomarea Senatului în Cameră de reprezentare a judeţelor.
Iordache a arătat că PSD insistă pentru păstrarea sistemului bicameral, cu reducerea numărului de parlamentari.
El a menţionat că proiectul de lege de modificare a Constituţiei pe care PSD îl va depune la Parlament prevede transformarea Senatului în Cameră care să reprezinte autorităţile locale.
În viziunea PSD, Camera Deputaţilor ar urma să fie formată din 300-320 de deputaţi.
Senatorii ar urma să fie aleşi, câte doi pe judeţ, nu prin vot direct, ci prin votul consilierilor locali şi judeţeni.
Capitala ar fi asimilată cu şase judeţe, fiind reprezentată, potrivit lui Iordache, de 12 senatori.
Deputatul PSD a precizat că social-democraţii vor propune şi modificarea unor prevederi constituţionale legate de legea electorală, pentru ca parlamentarii să îşi piardă mandatul dacă demisionează din partidul din care au făcut pare când au fost aleşi.
"Dacă te-ai folosit de umbrela partidului respectiv şi ai fost ales folosindu-te de ei, chiar şi în votul uninominal şi ai renunţat de bunăvoie la calitatea de membru de partid, atunci mi se pare normal să îţi depui mandatul", a argumentat Iordache.
Deputatul PSD a precizat că va înainta acest proiect de modificare a Constituţiei pentru a fi luat în dezbatere de Comisia de revizuire a Constituţiei.
El a menţionat că PSD nu a avut discuţii cu PNL în legătură cu acest proiect.
Propunerea PDL privind înfiinţarea Comisiei de revizuire a Constituţiei a fost respinsă, luni, în Birourile Permanente al Senatului şi Camerei Deputaţilor, reprezentanţii PNL şi PSD votând împotriva acesteia.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, luni, că parlamentarii PSD şi PNL creează un precedent "extrem de periculos" pentru că se opun Comisiei de revizuire a Constituţiei pentru trecerea la Parlamentul unicameral, iar PDL va solicita din nou înfiinţarea acestei comisii.
Roberta Anastase a declarat, marţi, la RFI România, că există varianta depunerii de către PDL a unui proiect legislativ pentru revizuirea Constituţiei şi a calificat acţiunea parlamentarilor PSD şi PNL în privinţa comisiei de revizuire drept "laşă".
La referendumul naţional din 22 noiembrie 2009, 77,78% din alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane, prezenţa fiind de 50,95%.
Conform articolului 150 din Constituţie, revizuirea legii fundamentale poate fi iniţiată de preşedintele ţării la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.