Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 feb 2010 - Anul XV, nr. 46 (4337)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Doar 50% dintre români obişnuiesc să se spele pe mâni după ce merg la toaletă

Joi, 25 Februarie 2010 (16:54:42)

Ministerul Sănătăţii şi cel al Educaţiei continuă, în 2010, campania privind importanţa spălării pe mâini, mai ales că studiile arată că aproape jumătate din români nu au acest obicei după utilizarea toaletei, iar un milion de oameni mor pe glob din cauza bolilor transmise de mânile murdare.

"Pentru că nu se spală pe mâini, un milion de oameni mor în lume din cauza bolilor transmise de murdărie. Un studiu realizat în România arată că jumătate dintre români nu se spală pe mânini după ce merg la toaletă, ceea ce este grav", a declarat, joi, manager Dove Liliana Caimacan, susţinătorul campaniei.

Campania îşi propune educarea şcolarilor, dar şi a adulţilor. În cadrul acestei acţiuni, Dove a dat săpun lichid în şcoli şi asigură o cantitate din acest produs în Spitalul de urgenţă "Grigore Alexandrescu" şi Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Medicii spun că oamenii trebuie să înţeleagă faptul că acest gest banal oferă cel mai sigur mijloc de prevenire a unor boli infecţioase digestive şi respiratorii, dar şi a Hepatitei A şi a gripei.

"Hepatita A este cunoscută ca boala mânilor murdare. La fel şi multe boli diareice. Gripa se transmite şi prin lipsa de igienă. Pe mâini există 4700 tipuri de microorganisme repartizate inegal. Un medic se spală şi de 40 de ori pe zi. Pentru restul, este suficient spălatul înainte de masă, după folosirea toaletei şi de câte ori venim în contact cu persoane bolnave sau copii mici", a declarat medicul chirurg plastician Dana Jianu.

Medicii cred că familia este primul loc unde copiii trebuie învăţaţi să se spele pe mâni, dar şi şcoala poate avea un rol important, mai ales învăţătorii, a declarat secretarul de stat în MECTS, Oana Badea.

Timp de zeci de ani, opinia comună în rândul oamenilor a fost aceea conform căreia folosirea vitaminei C şi a altor suplimente vitaminizante oferă cea mai bună protecţie împotriva răcelilor, a infecţiilor respiratorii, precum şi a virozelor. Bazându-se pe sfatul medicilor, generaţii întregi de oameni au crezut şi încă mai cred că administrarea zilnică a vitaminelor este o soluţie potrivită şi pentru cazurile de cancer sau ajută la creşterea longevităţii.

German Institute for Quality and Efficiency in Health Care a lansat recent un studiu care arată că banalul spălat pe mâini este, de fapt, cea mai puternică armă pe care o avem în faţa pandemiilor de gripă sau a virozelor respiratorii. Studiile asupra spălatului pe mâini au evidenţiat că această activitate banală duce la eliminarea mai multor bacterii şi viruşi decât toate complexele de vitamine aflate astăzi la mare modă.

Campania de educare a populaţiei din România privind igiena spălatului pe mâini a fost lansată în 2009, programul "Spălatul pe mâini cu săpun - pentru o piele curată şi mai sănătoasă" fiind susţinut financiar de Dove.

Şi cercetătorii din Marea Britanie au studiat efectul spălatului pe mâni asupra sănătăţii. Astfel, persoanele care se spală pe mâini înainte de a lua o decizie devin mult mai îngăduitoare, potrivit unui studiu efectuat de experţii de la Universitatea din Plymouth (Marea Britanie), informa dailymail.co.uk, în urmă cu o săptămână.

Autorii acestui studiu au declarat că unii judecători care s-au spălat pe mâini înainte de a da un verdict au fost mai puţin severi, în timp ce unii oamenii care au făcut duş înainte de a merge să voteze au demonstrat că trec mai uşor cu vederea peste greşelile făcute de oamenii politici.

La una dintre secţiunile acestui studiu au participat 22 de persoane care au fost rugate să se spele pe mâini şi alte 22 de persoane care nu au făcut acest lucru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar 50% dintre români obişnuiesc să se spele pe mâni după ce merg la toaletă.
 Vizualizări articol: 819 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doar 50% dintre români obişnuiesc să se spele pe mâni după ce merg la toaletă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei