Autorităţile de la Bucureşti doresc ca în Parlamentul ungar să fie reprezentată cât mai rapid şi comunitatea românească şi ca situaţiile de "etnobusiness", în care o minoritate este reprezentată de persoane care nici măcar nu cunosc limba acelei comunităţi, să fie eliminate, a declarat premierul Boc
El a precizat că aceste solicitări au fost transmise preşedintelui ungar, Laszlo Solyom, la întâlnirea pe care a avut-o cu acesta la Budapesta, cu ocazia reuniunii şefilor de stat şi de guvern din centrul şi estul Europei.
"Am discutat, inclusiv la intâlnirea pe care am avut-o cu preşedintele Republicii Ungaria, această temă de susţinere şi de sprijin instituţional al comunităţii româneşti din Ungaria. Am abordat problema unor demersuri rapide şi punctuale pentru ca reprezentarea minorităţilor naţionale să fie realizată şi în Parlamentul Ungariei, potrivit prevederilor constituţionale, decizie care trebuie să fie implementată. La nivelul discuţiei pe care am avut-o cu preşedintele Ungariei, acest lucru a fost stabilit de comun acord, că trebuie ca în perioada următoare, cât mai repede cu putinţă, să se aplice acest lucru", a spus Boc.
Premierul a arătat totodată că, în discuţia cu oficialul ungar, a făcut referire şi la situaţii care tind să devină în Ungaria "o regulă ineficientă şi abuzivă", în care minorităţile sunt reprezentate în instituţii locale sau centrale de către persoane care nu aparţin comunităţii respective şi nu cunosc nici măcar limba acesteia.
El a caracterizat astfel de situaţii drept "etnobusiness" şi a cerut părţii ungare identificarea unor modalităţi legale şi instituţionale pentru eliminarea acestora.
"Legislaţia nu împiedică o persoană să îşi declare apartenenţa la o anumită minoritate, dar nu este firesc ca aceasta să nu cunoască nici măcar limba acestei comunităţi", a spus Boc.
Premierul a amintit totodată că, cel mai probabil în toamna acestui an, va fi organizată o nouă şedinţă comună a guvernelor din România şi Ungaria.
Declaraţia premierului Emil Boc are loc în contextul în care coaliţia de guvernare PDL-UDMR şi-a propus ca proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale să fie aprobat de Parlament în actuala sesiune.
Proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale, act normativ elaborat de Guvernul Tăriceanu, se află de cinci ani în dezbaterea Parlamentului, adoptarea documentului fiind, de fiecare dată la schimbarea Cabinetelor, subiect de negociere pentru intrarea UDMR în coaliţiile de guvernare.
Actul a fost readus în discuţie, la începutul anului 2010, membrii coaliţiei de guvernare convenind ca actul normativ să fie, în sfârşit, adoptat de Parlament, într-un proces accelerat, până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare.