Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 feb 2010 - Anul XV, nr. 46 (4337)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Barbu: Problema deşeurilor poate fi rezolvată prin infrastructură, educaţie şi aplicarea amenzilor

Joi, 25 Februarie 2010 (15:26:58)

Preşedintele Comisiei pentru mediu din Cameră, Sulfina Barbu (PDL), a declarat, joi, că problema deşeurilor poate fi rezolvată prin responsabilizarea autorităţilor pentru a ispecta şi amenda adecvat încălcarea legii, dar şi a cetăţenilor cărora trebuie să li se pună la dispoziţie infrastructură.

Parlamentarii din Comisiile pentru mediu s-au reunit, joi dimineaţă, într-o întâlnire de lucru cu ONG-urile, reprezentanţii mediului de afaceri şi reprezentanţii Exectivului pentru a discuta problematica gestionării deşeurilor în România.

Întrebată, la finalul dezbaterii, care ar fi soluţiile pentru rezolvarea colectării deşeurilor în mediul rural, Sulfina Barbu a precizat că trebuie găsite în primul rând soluţii pentru implementarea unei infrastructuri.

"Nu putem cere niciunui cetăţean din România să colecteze selectiv deşeurile dacă nu are o infrastrcutură adecvată la dispoziţie. Acesta e primul pas. Această infrastrcutură poate fi rezolvată din banii pe ecotaxă. Dacă rezolvăm problema infrastructurii, ulterior trebuie obişnuiţi cetăţenii din mediul rural să respecte şi să plătească acest serviciu. Cred că un alt lucru extrem de important care trebuie implementat este aplicarea unor tarife diferenţiate. Cine colectează selectiv să plătească un tarif mai mic, aşa cum este în celelalte state eurpene, iar cine nu respectă având la dispoziţie o infrastructură colectarea selectivă să plătească un tarif mai mare", a subliniat fostul ministru al Mediului.

Pe de altă parte, Sulfina Barbu a declarat că în paralel cu infrastructura trebuie realizată "educarea, conştientizarea" cetăţenilor, prin diverse proiecte implementate de Ministerul Mediului.

Întrebată dacă se ia în calcul mărirea amenzilor pentru aruncarea deşeurilor în locuri neamenajate şi un sistem mai eficient pentru aplicarea acestor sancţiuni, Barbu a menţionat că amenzile sunt destul de mari, soluţia fiind responsabilizarea autorităţilor locale.

"Eu cred că avem un sistem de amenzi suficient de mare, dar trebuie să eficientizăm aplicarea acestor amenzi şi să responsabilizăm factorii şi actorii implicaţi. Să responsabilizăm autorităţile locale care au inspectori în domeniul Mediului şi care trebuie să meargă şi să facă inspecţia adecvat, să responsabilizăm firmele de salubritate, iar Garda de Mediu să vină să verifice ce a făcut autoritatea locală sau firma de salubrizare şi să aplice amenzi acolo unde lucrurile nu sunt în regulă. Dar responsabilizarea actorilor implicaţi este cheia. Practica ne-a învăţat acest lucru, că pentru orice cetăţean care aruncă deşeurile în locurile neamenajate amenda minimă este de 3.000 de lei. Eu cred că nu este o amendă mică, ci e suficient de mare, important este să se aplice", a adăugat deputatul PDL.

Ea a menţionat că nu deţine statistici de la Executiv privind amenzile acordate de către autorităţi, firmelor sau cetăţenilor care au încălcat legislaţia în domeniu.

Pe de altă parte, Sufina Barbu a explicat că dezbaterea de joi cu tema "2010 - anul deciziilor pe sistemul de management integrat al deşeurilor" a fost o întâlnire de lucru, prin care cele două comisii de mediu ale Parlamentului cu un grup de organizaţii non-guvernamentale, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale, reprezentanţii mediului de afaceri implicaţi şi ai autorităţilor centrale şi locale implicate în gestionarea deşeurilor, au pus baza unui parteneriat, formând un Consiliu Consultativ pentru modificarea legislaţiei în domeniul managementului deşeurilor.

"Este suficient să ne uităm pe stradă, oriunde mergem, ca să ne dăm seama că avem o problemă cu deşeurile în România. Plecăm de la noua directivă pe deşeuri, Directiva 98/2008, trebuie implementată în România până la sfârşitul anului 2010. Discutăm de o nouă directivă europeană cu o nouă viziune care vine cu obligaţia de a implementa colectarea selectivă a deşeurilor până în 2015, care vine cu obligaţii clare pe categorii de deşeuri, cu câteva concepte noi. În consecinţă, noi, parlamentarii din cele două comisii, dorim să stabilim foarte clar ce trebuie să modificăm din punct de vedere legislativ", a susţinut Barbu.

Ea a precizat că cele două Comisii de Mediu îşi vor stabili priorităţile pe 2010 în domeniul legislaţiei deşeurilor, scopul parteneriatului cu ONG-urile şi reprezentanţii mediului de afaceri şi ai autorităţilor centrale şi locale fiind "aprobarea unor legi care să nu mai fie comentate şi criticate ulterior de către cei care trebuie să le implementeze".

"E un obiectiv foarte clar, pe care ni l-am asumat, şi astăzi am stabilit de comun acord ca într-o săptămână să venim şi cu un calendar clar. De cât timp avem nevoie pentru modificarea Ordonanţei 78, pentru modificarea hotărârilor de Guvern sau modificarea Legii Fondului de Mediu. Nu putem să mergem cu toată legislaţia fără o prioritizare clară. Este clar că putem să avem foarte multe amenzi, cu cuantum foarte mare, dar dacă nu vem un sistem integrat, clar, în domeniul deşeurilor, rezultatele vor fi aceleaşi", a spus Sulfina Barbu.

Ea a ţinut să salute iniţiativa Centrului de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD) care a realizat un studiu privind deşeurile abandonate în mediul rural şi urban, un studiu cu o clasificare foarte clară şi o compoziţie a deşeurilor aruncate de români, care ar trebui să fie validată şi verificată în mai multe zone de către autorităţile centrale - Ministerul Mediului - şi inclusă ulterior în "Strategia naţională", care este în revizuire.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Barbu: Problema deşeurilor poate fi rezolvată prin infrastructură, educaţie şi aplicarea amenzilor.
 Vizualizări articol: 678 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Barbu: Problema deşeurilor poate fi rezolvată prin infrastructură, educaţie şi aplicarea amenzilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei