Guvernul a garantat FMI că legislaţia de implimentare a legii de salarizare unitară va fi aprobată de Parlament la finele lunii septembrie, cu limitarea la 30% a cheltuielilor de personal altele decât cele cu salariile, şi restrângerea sporurilor individuale pentru personalul civil.
"Legislaţia de implementare va fi aprobată până la finele lunii septembrie 2010. Noul sistem de salarizare din sectorul public se va raporta la salariile din sectorul privat, printr-un studiu al salariilor, pentru a se asigura că salariile din sectorul public sunt în general competitive în raport cu condiţiile existente pe piaţa muncii, în limitele constrângerilor ce ţin de cât de mult permite bugetul", se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul cu FMI, obţinută de MEDIAFAX.
Legea va introduce treptat o limită de 30% a cheltuielilor de personal altele decât cele cu salariile faţă de totalul cheltuielilor de personal, şi va limita sporurile individuale pentru personalul civil. În accepţiunea acestei legi, plăţile de "stimulente" vor fi tratate ca sporuri, este indicat în document.
"Am luat deja primele măsuri de consolidare a unora dintre prestaţiile sociale şi iniţiem activităţi de realizare a unei reforme complexe, a unui sistem de asistenţă socială mai simplificat şi transparent, bazat pe testarea mijloacelor. Pentru a ameliora impactul imediat al crizei actuale asupra celor mai vulnerabile gospodării, vom elabora în lunile ce urmează un supliment de venit temporar, orientat, care să corespundă obiectivelor noastre fiscale generale", mai arată Guvernul în scrisoarea transmisă FMI.
Executivul asigură că se va consulta cu Banca Mondială, CE şi FMI înainte de implementarea acestui program şi că va iniţia, tot în consultare cu Banca Mondială, un set de reforme "cuprinzătoare" ale sistemului de sănătate publică.